Дани Педроса влиза в мениджмънта на КТМ, но ще продължи и да тества

Дани Педроса ще влезе в ръководството на отбора на КТМ в MotoGP, но няма да заеме най-върхота позиция, която най-вероятно ще отиде в ръцето на финландеца Аки Айо.

Айо е един от най-успешните собственици и ръководители на отбори в малките класове. От години насам именно неговият отбор носи заводските цветове на КТМ и в Moto3, и в Moto2. От влизането на тима на Аки Айо в световния шампион през 2008 година той има спечелени общо десет световни титли в малките класове.

Именно тези успехи правят финландеца идеалния кандидат в очите на КТМ за ръководител на тима на австрийците и в кралския клас. Неговото привличане ще бъде за сметка на настоящия ръководител на КТМ Франческо Гуидоти, чието напускане е почти сигурно. Италианецът пристигна в КТМ от Прамак в началото на 2022 година, но с оглед незадоволителните резултати от КТМ са избрали да се разделят с него предварително. Договорът на Гуидоти беше до края на 2025 година.

А колкото до Педроса, той също ще бъде част от тази реорганизация на австрийцки тим. Испанецът се присъедини към КТМ след края на своята активна състезателна кариера в края на сезон 2018 и се смята за една от ключовите фигури за напредък на марката в годините след това.

Педроса обаче не е готов напълно да се отдаде на ръководенето на отбор и предпочита да съчетава ръководния си пост с този на тестов пилот. Намаленото време на пистата, което испанецът прекарва заради правилата за ограниченията за развитие и привличането на Пол Еспаргаро са причината той да се съгласи да заеме и ръководна позиция в КТМ.

Очаква се това реструктуриране на отбора на австрийците да бъде обявено съвсем скоро. Пилоти на КТМ догодина ще бъдат Брад Биндър и младата звезда Педро Акоста, който след само една година в сателитния екип на Tech3 ще премине в заводския състав.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти