Артета: Осъзнавам, че очакванията към Арсенал са се увеличили

След близо пет години начело на Арсенал мениджърът Микел Артета счита настоящия състав за най-силния, с който е работил. През последните два сезона лондончани останаха втори в битката за титлата с Манчестър Сити, а са амбицирани и през сегашния да са фактор.

“Това е най-добрият Арсенал под мое ръководство по отношение на начина, по който реагирахме на трудностите в началото на сезона. Да, ще трябва да докажем всичко това в края на кампанията, но засега нещата са добри”, коментира испанецът в навечерието на шампионатния двубой срещу Лестър в събота.

“Ако преди началото на сезона трябваше да мислим върху този сценарий, при който сме без капитана си Мартин Йодегор, който е един от най-силните ни футболисти, при който имахме три поредни гостувания (Тотнъм, Аталанта, Манчестър Сити - б.р.), тежкия календар от двубои и многото контузии, но в същото време успяваме да се измъкнем от всичко това по добър начин, то наистина бих бил много щастлив. Отборът се справи отлично с всичко. Разполагаме с невероятен сбор от играчи, всеки от които поема определена лидерска роля”, доволен е Артета.

Наставникът се върна към дербито с Манчестър Сити от предишния кръг, когато се стигна до драматично 2:2 на “Етихад”. Тогава “топчиите” бяха критикувани, че са избрали прекалено дефанзивен подход. “Заложих на тактика, каквато вярвах, че ще ни даде най-големи шансове да спечелим срещата”, държи на решението си Артета. Той също така отказа да коментира думите на Рой Кийн, според когото Арсенал има психиката на малък отбор.

Специално за защитната игра на тима той счита, че голяма роля за нейния успех има отличното взаимодействие между двойката Габриел-Салиба.

“От първия ден между тях има химия. Да, можеш да се опиташ да изградиш нещо такова между двама играчи, но в техния случай това се получи от само себе си. Качествата им се допълват взаимно. Изобщо цялата ни игра в защита е в резултат на саможертвата на всички. Тук роля имаме и ние треньорите, защото трябва да изградим нужното доверие у момчетата кога е правилно да пресират, кога да стоят по-назад и т.н.”, обясни Артета.

“Когато чуя негативни коментари на фона на това, което преминахме, то това само показва, че очакванията към нас са се увеличили. Значи и ние трябва да вдигнем нивото, това е. Критикуват ни, след като взехме седем точки от Сити, Тотнъм и Астън Вила. Не искам да попадам в YouTube, защото примерно сме били толкова глупави. Искам да съм в YouTube през май, защото сме свършили нещата по правилния начин и сме вдигнали трофея, който сме искали да вдигнем. За да стане това, е нужно да сме по-ефикасни в това, което правим. Срещу Манчестър Сити нямаше как да знам предварително, че ще бъдем с човек по-малко в продължение на 56 минути”.

Артета също така увери, че съперничеството му на терена с Джосеп Гуардиола по никакъв начин не вреди на личното им разбирателство извън него.

За срещата в събота мениджърът не е сигурен дали ще може да разчита на титулярния си вратар Давид Рая, който се възстановява от травма. Близо до завръщане са Микел Мерино и Такехиро Томиясу, докато Юриен Тимбер е на линия за утре, а голям шанс в групата да бъде има и Бен Уайт.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти