Бастианини унищожи рекорда на "Мандалика" във втората тренировка

Победителят от надпреварата за Гран При на Емилия-Романя миналата неделя Енеа Бастианини показа, че успехът му на „Мизано“ не е никак случайно, след като оглави класирането в края на втората тренировка преди Гран При на Индонезия.

В нея Звяра буквално унищожи абсолютния рекорд на „Мандалика“, след като постигна 1:20.630, с което подобри с 0.348 секунди постижението на Лука Марини от квалификацията миналата година. Всъщност под рекорда на италианеца слязоха общо осем пилоти, което е доказателство в колко по-добро състояние е трасето тази година.

Втори в тренировката остана Хорхе Мартин, който първи подобри рекорда на Марини, но впоследствие бе изпреварен от Бастианини и завърши на 0.040 зад Звяра. Тройката в края на петъчния ден на „Мандалика“ оформи победителят от първата сесия Франко Морбидели, който изостана с 0.079 от Бастианини.

Франческо Баная успя да избегне съдбата, която го сполетя преди година в Индонезия и се класира директно за втората фаза на квалификацията, финиширайки четвърти с пасив от 0.082 от съотборника си. След финала на сесията имаше един любопитен момент с участието на Баная и бъдещият му съотборник в Дукати Марк Маркес. Световният шампион остана без гориво в своя резервоар след един тренировъчен старт и буквално беше издърпан от настоящия пилот на Грезини Дукати, за да се върне в бокса.

Самият Маркес завърши сесията на седмото място, зад Марко Бедзеки и Фабио Куартараро, които се наредиха пети и шести. В топ 10 влязоха още Педро Акоста, Фабио Ди Джанантонио и Маверик Винялес, които също продължават директно към Q2.

Ди Джанантонио се движеше с рекордно темпо в последния си летящ тур в края на сесията, но се озова на земята в предпоследния завой №16. Освен него падания във втората тренировка регистрираха още Акоста, Алейш Еспаргаро, който падна два пъти, Брад Биндър и Алекс Маркес. Паданията и на петимата бяха с ниска скорост и те се разминаха без сериозни наранявания.

Същото не може да се каже за Мигел Оливейра, който след тежкия си хайсайт в по-ранната сесия пропусна остатъка от Гран При на Индонезия. Португалецът е с фрактура на дясната китка и е под въпрос и за Гран При на Япония следващата седмица.

Оливейра аут от Гран При на Индонезия след падането в първата тренировка

Уикендът за Гран При на Индонезия, 15-ти кръг за сезон 2024 в MotoGP, продължава утре сутринта в 5:10 часа българско време с 30-минутната трета тренировка. Малко след нейния край, в 5:50 часа, ще стартира и квалификацията на пистата „Мандалика“, която ще определи реда за стартира за спринта и основното състезание на остров Ломбок.

Снимки: Ducati Corse

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти