Заплаха ли е Лиам Лоусън за бъдещето на Чеко Перес в Ред Бул?

Може ли Лиам Лоусън да се окаже заплаха за мястото на Серхио Перес в отбора на Ред Бул за сезон 2025 във Формула 1? Това е въпросът, който мнозина започнаха да си задават, след като вчера беше обявено, че новозеландецът ще замени Дениъл Рикардо в екипа на Рейсинг Булс за финалните шест старта за сезон 2024.

От РБ потвърдиха Лоусън като заместник на Рикардо

За Лоусън те ще послужат като прослушване, за да се прецени дали той разполага с нужните качества, за да смени Перес в основния тим на „Биковете“. А както е известно столът на Перес се клати много сериозно още от средата на миналата година, а слуховете за неговото освобождаване се засилиха през изминалото лято.

За мексиканеца то започна с добрата новина за новия му договор с Ред Бул. Много бързо обаче стана ясно, че в контракта има клаузи, които биха позволили на „Биковете“ да освободят Перес, ако той не се представя на нужното ниво.

Хорнър разкри важна подробност за новия договор на Перес с Ред Бул

В началото на лятната пауза имаше сериозна възможност от Ред Бул да се възползват от това си право. Все пак тимът от Милтън Кийнс реши да гласува доверие на пилота поне до края на сезона.

Перес остава в Ред Бул поне до края на сезона

Основната причина това да се случи тогава бе фактът, че „Биковете“ реално нямаха с кого да заменят Перес. Рикардо се смяташе за най-сериозния кандидат, но представянето на австралиеца нямаше да оправдае негово промотиране в големия отбор. Юки Цунода пък никога не е бил смятан за опция за Ред Бул, което не остави друг избора на „Биковете“, освен да заложат на Перес до края на годината.

Дани Рикардо се сбогува с Формула 1 и благодари на феновете

С идването на Лоусън в Рейсинг Булс обаче нещата се променят. Новозеландецът впечатли много през 2023 година, когато участва в пет старта с Алфа Таури на мястото на контузения Рикардо. В тези си пет участия той влезе веднъж в зоната на точките, финиширайки девети в Сингапур, което тогава беше най-добрият резултат за сезона за отбора.

Ако сега Лоусън остави подобно позитивно впечатление, то шансовете той да стане съотборник на Макс Верстапен през 2025 година няма да са никак малки. На първо време обаче той ще трябва да се справи с Цунода, който засенчи Рикардо и прави един доста солиден сезон, като се има предвид изоставането на Рейсинг Булс.

В случай, че Лоусън действително замени Перес в Ред Бул, то „Биковете“ спокойно ще могат да намерят кой да запълни дупката, която ще се образува във втория им отбор. Водещият кандидат за това е Исак Хаджар, който през този сезон е един от водещите пилоти във Формула 2. Два кръга преди края на сезона французинът е на 4.5 точки зад лидера Габриел Бортолето, а само преди два кръга той водеше с 36 пункта пред бразилеца.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти