Пеко Баная критикува Мишлен след катастрофалното състезание на "Мизано"

Световният шампион в MotoGP Франческо Баная индиректно критикува официалния доставчик на гуми в кралския клас Мишлен след вчерашната Гран При на Емилия-Романя, в която той не завърши.

В нея Баная поведе в началото, но още в четвъртата обиколка беше изпреварен от своя съперник за титлата Хорхе Мартин, а обиколка по-късно загуби и второто място от съотборника си Енеа Бастианини. Впоследствие той изостана от двамата водачи преди в средата на дистанцията да увеличи за кратко темпото си и да се доближи до тях.

В 21-ия тур обаче всичко приключи за Баная, който се озова на земята в осмия завой. Така той записа третото си отпадане от началото на сезона и второ в рамките на последните три кръга след удара с Алекс Маркес в Арагон. По този начин италианецът загуби 20 точки от Мартин в спора за титлата, след като Мартинатора финишира втори зад Бастианини на „Мизано“ вчера.

А след надпревара Баная говори пред медиите и се изказа негативно за задната гума, която е използвал в състезанието. По думите на италианеца без никакви видими причини нейното представяне е варирало много във всяка обиколка.

Бастианини със спорна победа срещу Мартин на "Мизано", Баная отпадна

„Натисках много и правех обиколки за 1:31.7-1:31.8 с постоянство в началото на състезание. След това, от една обиколка в следващата изведнъж загубих шест-седем-осем десети без да правя нищо, просто карах. Задната гума не работеше, бях като конус за останалите пилоти.„Средно твърдата задна гума беше правилният избор от началото на уикенда, но тази не работеше в продължение на 15 обиколки. Беше много странно. След това изведнъж сработи, станах много бърз и започнах да поддържам темпото, което очаквах. В началото поведох и бях сигурен, че ще успея да се откъсна, темпото ми беше много добро, докато не се появи проблема с гумата.„Жалко е, но съм 100% сигурен, че Мишлен не знаят какво се случва с гумите. Това е проблем, но те не знаят. Те искат да ни дават еднакъв шанс всеки път, но по някаква причина понякога нещата не се получават. Така че това е голям проблем, който разваля баланса на шампионата в този момент“, каза Баная.

В края на миналия сезон Мартин също имаше подобна критика към френския производител след състезанието в Катар. В него той завърши десети и загуби ценни точки в битката си с Баная преди финалния кръг във Валенсия, след като италианецът завърши втори на „Лусайл“.

Дългоочакваната нова предна гума в MotoGP няма да дебютира през 2025

„В последните три състезания имах две ситуации, които бяха извън моя контрол. Вярно е, че в двете състезания на „Мизано“ загубих само една точка, но можеше да е много по-добре. Имах реална възможност да си тръгна от тук начело, но това не се случи“, добави още Баная, визирайки проблема с гумата вчера и удара с Маркес на „Моторланд Арагон“.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти