Норис победи Верстапен в битката за полпозишъна в Сингапур

Ландо Норис спечели директния дуел с Макс Верстапен в квалификацията на „Марина Бей“ и ще стартира от полпозишъна в утрешната Гран При на Сингапур във Формула 1.

Финалната фаза на квалификацията се превърна в престрелка със само един куршум след катастрофата на Карлос Сайнц на последния завой осем минути преди нейния край. Това наложи спирането на сесията, а преди това единствено Оскар Пиастри и Нико Хюлкенберг бяха завършили летящи обиколки. Верстапен също направи такава, но тя беше изтрита, тъй като световният шампион мина през зоната с жълти флагове.

В тези решителни обиколки Норис постигна 1:29.525, за да победи с 0.203 секунди Верстапен, който надскочи очакванията си и стигна до първата редица. На втората редица ще застанат съотборниците в Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, които останаха на съответно 0.316 и 0.342 зад Норис, чийто съотборник Пиастри ще потегли пети.

Компания на австралиеца на третия ред ще прави Хюлкенберг, а на четвъртия ще застанат Фернандо Алонсо и Юки Цунода. Пилотите на Ферари ще си поделят петата редица, след като Шарл Леклер загуби единствената си бърза обиколка, понеже излезе от границите на пистата във втория завой, а миналогодишният победител Сайнц катастрофи.

Голямата изненада в края на втората фаза на квалификацията беше отпадането на Серхио Перес, който беше с 0.129 по-бавен от Алонсо в битката за последното място в топ 10 и ще трябва да потегли 13-ти в утрешния ден. Пред него на шестата редица ще се наредят съотборниците в Уилямс Алекс Албон, които изостанаха със съответно 0.024 и 0.031 от двукратния световен шампион в края на вторите 15 минути на битката за полпозишъна. Кевин Магнусен и Естебан Окон бяха другите двама елиминирани пилоти в края на Q2 и те ще стартират респективно 14-ти и 15-ти.

Дениъл Рикардо ще стартира 16-ти утре, след като беше с 0.127 по-бавен от Окон в спора за последното място във втората фаза в края на първи 18 минути на битката за полпозишъна. Заедно с австралийския пилот на Рейсинг Булс елиминирани след първия сегмент бяха Ланс Строл, Пиер Гасли и съотборниците в Заубер Валтери Ботас и Гуаню Джоу, които заеха обичайните си места в дъното на класирането.

Състезанието за Гран При на Сингапур, 18-ти кръг за сезон 2024 във Формула 1, е предвидено за 15:00 часа българско време утре и ще може да бъде следено на живо на Sportal.bg.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти