Стюардите разследват Верстапен за използването на неприличен език

Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен ще трябва да дава обяснение пред стюардите на Гран При на Сингапур за използването на неприличен език по време на вчерашната официална пресконференция.

Тогава нидерландецът беше попитан защо съотборникът му Серхио Перес беше по-бърз от него в хода на уикенда за Гран При на Азербайджан миналата седмица.

Първата цел на Макс ще е място в третата част на квалификацията

„Не знам човече. Различни настройки. Щом започнах квалификацията разбрах, че колата ми е ш*бана“, беше отговорът на Верстапен в този случай.

Леклер зададе темпото на старта на уикенда в Сингапур

Това е разрез с международния спортен правилник на ФИА, който забранява използването на думи, които „уронват престижа на ФИА, нейните членове и като цяло вредят на спорта“. Още повече вчера президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем разкри, че е помолим Формула 1 да намали количеството на излъчвани радиа, в които пилотите използват подобен език.

От ФИА помолили Формула 1 да намали псувните по телевизията

През миналата година шефовете на Ферари и Мерцедес Фредерик Васьор и Тото Волф бяха предупредени официално да внимават, след като използваха подобен език по време на своята пресконференция в Лас Вегас. Тогава това бе породено от инцидента на Карлос Сайнц в първата тренировка в Града на греха, когато той удари капака на отводнителна шахта и колата му бе унищожена.

Официални предупреждения за Волф и Васьор след изслушването при стюардите

Заради този инцидент от Ферари поискаха разрешение испанецът да използва допълнителен компонент в своята задвижваща система без да получава наказание, тъй като смяната не е по вина на отбора. В случая отборът на Мерцедес беше единственият, който не беше съгласен да се направи подобно изключение, въпреки форс мажорните обстоятелства.

От Ферари ще искат организаторите във Вегас да платят за пораженията на Сайнц

„Говориш за ш*бана отводнителна шахта, чийто капак се отмести. Това се е случвало и преди, не е нещо ново, само първата тренировка сме“, коментира Волф във въпросната дискусия с Васьор.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти