Марк Маркес начело в първата тренировка от втория уикенд на "Мизано"

Победителят от надпреварата за Гран При на Сан Марино преди две седмици Марк Маркес започна втория пореден уикенд на пистата „Мизано“ с най-добро време в първата тренировка за Гран При на Емилия-Романя.

Активността в хода на сесията беше много ниска поради няколко причини. Първата причина беше фактът, че това е втори пореден уикенд на едно и също трасе, за което пилотите и отборите имат достатъчно актуални данни, още повече, че то прие и тест между двамата кръга на него. Отделно през последните дни в района на „Мизано“ валя изключително много и пистата беше леко влажна в началото на тренировката.

Реално в първите ѝ 20 минути единствено Педро Акоста, Брад Биндър и Марко Бедзеки направиха пълни обиколка, като Акоста завъртя само един тур с мокрите гуми и се прибра бързо-бързо в бокса. Биндър пък остана на трасето през цялата откриваща фаза и постепенно към него се присъединиха и други пилоти.

Маркес беше един от последните, които излязоха на трасето, като той се появи за първи път приблизително половин час след началото на 45-минутната тренировка. Това обаче не му попречи да даде най-доброто време в нея.

Испанският пилот на Грезини Дукати оглави класирането с време от 1:32.082 и аванс от 0.063 пред лидера в генералното класиране в MotoGP Хорхе Мартин, който се прибра в бокса малко преди края на тренировката. Тройката с изоставане от 0.186 оформи вторият пилот на Прамак Дукати Франко Морбидели, а световният шампион Франческо Баная завърши четвърти, на 0.291 от Маркес.

Въпреки смесените условия и водата по пистата първата тренировка мина без нито едно падане за пилотите от MotoGP. Заради водата обаче времената в тази сесия бяха малко по-бавни от същата сесия преди две седмици. Тогава Мартин бе най-бърз с 1:31.707.

Уикендът за Гран При на Емилия-Романя, 14-ти кръг за сезон 2024 в MotoGP, продължава този следобед с втората тренировка, която ще стартира в 16:00 часа българско време. Както винаги резултатите от тази 60-минутна сесия ще определят кои ще са десетимата пилотите, които ще се класират директно за втората фаза на квалификацията.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти