Баная иска да остане в Дукати "до живот", но "никога не казвай никога"

Двукратният световен шампион в MotoGP Франческо Баная заяви, че би искал да остане част от екипа на Дукати до края на кариерата си в кралския клас, но би обмислил смяна, ако „нещо се промени“.

Италианецът кара с машина на Дукати от своя дебют в MotoGP през 2019 година. Първоначално то беше в сателитния екип на Прамак, а от 2021 е част от заводския състав. С него той постигна страхотни успехи, а именно 25 победи, общо 45 подиума и две световни титли за по-малко от четири сезона.

Преди уикенда за Гран При на Емилия-Романя колоездачът Ваут ван Аерт подписа нов доживотен договор с екима на Йъмбо-Лийс. Коментирайки този контракт Баная заяви, че би имал интерес да изкара остатъка от кариерата си в MotoGP с тима на Дукати.

Той обаче даде за пример своя бъдещ съотборник Марк Маркес, който след многото успешни години се раздели с Хонда в края на миналата година, след като японската марка изостана от челото. Затова 27-годишният Баная каза, че не е гарантирано, че ще остане в Дукати до края на живота си.

Маркес: Щях да се съсипя психически, ако бях останал в Хонда

„Обичам Дукати. Мисля, че и Дукати ме обича, но никога не казвай никога. Мислехме си същото за Марк, когато той подписа с Хонда за четири години (в края на 2019), но всички знаем какво се случи след това. Никога не се знае какво може да стане.„Влюбих се в Дукати като дете и се старахме винаги да мислим по един начин. Ние обичаме Дукати, но зависи дали нещо няма да се промени. В момента моето мислене, моето виждане е, че ще продължа по същия начин. Обичам отбора си, обичам хората, които работят в Дукати, не само в състезателния тим, но и във фабриката. Ако мога, бих искал да довърша кариерата си с тях“, коментира Баная.

За Баная неделната Гран При на Емилия-Романя ще е юбилеен старт №100 в MotoGP. Преди него той изостава със седем точки от Хорхе Мартин в битката за титлата, а Маркес е на още 46 пункта зад Баная на третото място.

Баная заличи пасива си от Мартин след грешката на испанеца

Според действащия световен шампион битката за титлата и тази година ще се реши в последния кръг във Валенсия в средата на ноември. Той също така каза, че се чувства в по-добра форма спрямо същия период преди 12 месеца, когато той имаше и едно тежко падане в Барселона.

„Малко или много както и Хорхе, аз също се чувствам много по-добре физически, защото миналата година в тази част от сезона въобще не бях в добра форма. Опитът ни дава увереност, че ще удържим на напрежение и мисля, че всичко ще се реши във Валенсия. Оставащите писти за силни за всички нас с Дукати. Ще е важно да вършим добра работа, няма да е лесно, но аз обичам тази част от сезона“, заяви Баная по повод битката за титлата.

Хорхе Мартин: Другия път няма да хвърлям зарове, ще следвам Пеко

След второто поредно състезание на „Мизано“ в неделя MotoGP се отправя на своето традиционно азиатско турне във втората половина на сезона. То ще стартира в Индонезия идната седмица и ще мине още през Япония, Австралия, Тайланд и Малайзия преди керванът да се завърне в Европа за последния кръг на „Рикардо Тормо“.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти