Леклер отново недостижим в квалификацията в Баку, тотален провал за Норис

Шарл Леклер спечели своя четвърти пореден полпозишън по улиците на Баку и ще започне утрешната Гран При на Азербайджан от първата позиция на стартовата решетка.

За монегаска това реално е пети пореден успех в квалификациите край бреговете на Каспийско море, ако броим и квалификацията за спринта миналата година. Днес той спечели полпозишъна с време от 1:41.365 и аванс от цели 0.321 секунди пред Оскар Пиастри, който ще му прави компания на първата редица. Австралиецът докосна стената на изхода от завой №15 в последния си летящ тур, което му коства малко време, но все пак той стигна до първата редица.

Трети на старта утре ще бъде вторият пилот на Ферари Карлос Сайнц, който изостана с 0.440 от Леклер. Испанецът победи със само 0.008 най-успешният пилот в историята на състезанията в Баку Серхио Перес в борбата за третата позиция.

Джордж Ръсел, който беше най-бърз в третата тренировка по-рано днес, ще потегли пети и ще раздели третия ред с лидера в световния шампионат Макс Верстапен. Добрата новина за нидерландеца е, че неговият основен конкурент Ландо Норис се провали днес и дори не преодоля първата фаза.

Старите познайници Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо ще разделят четвъртата редица, точно пред дуото на Уилямс Франко Колапинто и Алекс Албон. С деветото си място днес Колапинто записа най-добрата квалификация за представител на Аржентина от 1982 година насам. Последният аржентинец, който стартира толкова напред, беше Карлос Ройтеман, който потегли шести в Гран При на Бразилия преди цели 42 години.

След като по-рано тази година Оливър Беарман не успя да се класира за Q3 за само 0.036 секунди с Ферари и стартира 11-ти днес британецът отново остана на 11-то място, но този път с Хаас. Беарман регистрира пасив от 0.128 от Албон в битката за последното място в топ 10.

В решителната си обиколка бъдещият титуляр на Хаас, който този уикенд кара на мястото на наказания Кевин Магнусен, направи много бързи първи сектор, но загуби страшно много време във втория, което не му позволи да продължи към решителните 12 минути на квалификацията. Заедно с него елиминирани в края на Q2 бяха още Юки Цунода, Пиер Гасли, Нико Хюлкенберг и Ланс Строл.

Голямата жертва на първата фаза на квалификация беше заемащият второто място в генералното класиране Норис, който ще стартира едва 17-ти в утрешния ден. Британецът беше в опасната зона в края на Q1 заедно с Пиастри и Верстапен и тримата имаха само една бърза обиколка, за да се измъкнат от нея.

И докато Пиастри и Верстапен успяха, финиширайки трети и шести в сесията, Норис допусна грешка на изхода от завой №16, реално последния завой на пистата и директно се прибра в бокса, което го остави на 17-то място на старта. Заедно с него елиминирани след първите 18 минути на битката за полпозишъна бяха Дениъл Рикардо, Валтери Ботас, Гуаню Джоу и Естебан Окон.

Подобно на Норис Окон също не успя да завърши финалния си летящ тур, след като се докосна в стената на изхода от четвъртия завой и спука задната си лява гума. Заради бавното движение на французина в третия сектор временно бяха показани жълти знамена точно когато Норис минаваше от там, което допринесе за отпадането на британеца. Все пак Окон ще стартира пред Джоу, който е наказан да стартира от дъното на колоната заради използването на допълнителни компоненти в своята задвижваща система този уикенд.

Надпреварата за Гран При на Азербайджан, 17-ти кръг за сезон 2024 във Формула 1, е предвидена за 14:00 часа българско време утре. Тя ще може да бъде следена на живо на Sportal.bg.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти