Леклер излезе начело пред Перес и Хамилтън във втората тренировка

Шарл Леклер оглави класирането в края на втората свободна тренировка преди надпреварата за Гран При на Азербайджан, въпреки че прекара голяма част от сесията в гаража на Ферари.

Монегаскът излезе на пистата още в началото на тренировката, но почти веднага се оплака от проблеми с поведението на своя автомобил след катастрофата му в първата подготвителна сесия. Пилотът на Ферари дори заяви, че има чувството, че шасито на колата му е „огънато“ и той бързо се прибра в бокса, където прекара близо 20 минути.

След това той се върна на трасето със средно твърдите гуми, за да направи няколко обиколки, в които да натрупа малко увереност. Впоследствие Леклер премина и към меките сликове, с които да направи квалифкационната си симулация.

В нея пилотът на Ферари постигна 1:43.484, за да победи с 0.006 секунди най-успешния пилот на пистата в Баку Серхио Перес, чиято квалификационна симулация беше направена близо 15 минути преди тази на Леклер. Зад двамата, на третото място, се нареди и Люис Хамилтън, който изостана с 0.066 от бъдещия си съотборник.

Карлос Сайнц даде четвърто време, изоставайки с 0.466 от Леклер, а челната петица допълни Оскар Пиастри, който регистрира пасив от 0.499. Макс Верстапен остана едва шести, на 0.545 от първото място, след като световният шампион имаше проблеми с видимостта, предизвикани от ниското слънце в късния следобед в Баку.

Основният конкурент на нидерландеца в битката за световната титла Ландо Норис реално не направи квалификационна симулация и остана на 17-то място. Британецът беше в много бърза обиколка, но беше блокиран от Пиер Гасли в ултра бързия завой №19, което го принуди да се откаже от тура си. Пилотът на Алпин каза по радиото, че той е намалил рязко заради проблем със задвижващата система в неговия болид.

А заради превантивна смяна на задвижващата система Джордж Ръсел загуби първата половина от тренировката. От Мерцедес решиха да направят тази смяна заради притеснителна проба на маслото от болида на Ръсел след първата подготвителна сесия по-рано днес.

Въпреки загубеното време Ръсел направи 16 обиколки и се класира на деветото място, разделяйки пилотите на Хаас Нико Хюлкенберг и Оливър Беарман, който този уикенд кара на мястото на наказания Кевин Магнусен. А най-активен в хода на сесията беше Дениъл Рикардо, който направи 25 тура, което се равнява на малко под половината състезателна дистанция в Баку.

След трите червени флага в първата тренировка по-рано днес, втората мина доста по-чисто. Единственият, който беше близо до по-тежък инцидент, беше Франко Колапинто, който „обърса“ стената на деветия завой, но продължи участието си в сесията.

Уикендът за Гран При на Азербайджан, 17-ти кръг за сезон 2024 във Формула 1, продължава утре в 11:30 часа българско време с последната свободна тренировка. Квалификация в Баку е предвидена за 15:00 часа, а неделното състезание трябва да започне в 14:00 часа.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти