Норис става №1 в Макларън, ще има заповеди от бокса

В Макларън се готови да използват заповеди от бокса, за да даде тимът приоритет на битката за титлата при пилотите и да стане Ландо Норис пилот №1 на отбора. Макларън е само на 8 точки зад Ред Бул в борбата за титлата при конструкторите, а Норис изостава на 62 от Макс Верстапен, като до края на сезона един пилот може да спечели максимум 232 точки и с оглед на представянето на двата тима Ландо има реален шанс да детронира Макс.

В Гран При на Италия на „Монца” Оскар Пиастри изпревари в първата обиколка стартиралия от полпозишън Ландо Норис и британецът не се възползва максимално от трудния ден на Верстапен, който остана едва шести. От Макларън обясниха, че отношенията между пилотите им и статутът им ще се обсъждат след италианското състезание и за Азербайджан явно вече има резултат.

Хакинен: Макларън може да доминира във Формула 1

„Ние ще осигурим повече подкрепа за Ландо, но искаме да го направим без да допускаме големи компромиси с нашите принципи – обясни пред БиБиСи шефът на тима Андреа Стела. – А нашите принципи казват, че интересите на тима винаги са най-важни. Искаме да сме честни и с двамата ни пилоти. Не искаме да се повтаря ситуацията от „Монца”, където нашите пилоти влязоха в шикана първи и втори и излязоха от него на първо и трето място, защото това уврежда интересите на тима. Интересите на отбора са най-важни и трябва да изясним точно тези ситуации, тъй като преди „Монца” не направихме това. Разговорите с Оскар по темата бяха много успешни. Питах го дали е готов да отстъпи победата на съотборника си и той ми каза, че това ще е болезнено за него, но ако това е правилното решение, той ще го направи. Всеки пилот иска да се бори за победата, но аз съм впечатлен от отборния дух и зрелостта на пилотите ни.”

Нюи: В Мерцедес не можаха да преглътнат Абу Даби 2021

Главният изпълнителен директор на Макларън Зак Браун внесе допълнителна яснота по въпроса, като той говори в подкаста на бившия пилот от НАСКАР Дейл Ърнхардт-младши.

Васьор предупреди: Баку е една от любимите писти на Шарл

„Ландо е на над 60 точки зад Макс, така че няма да е лесно, но ще хвърлим в тази битка всичко, с което разполагаме. Оскар ще направи всичко възможно, за да помогне на Норис. Аз съм щастлив, че имам двама пилоти, които са №1, но сега Ландо е в позицията да се бори за титлата. Ще работим като екип, за да видим какво можем да направим, за да помогнем на Ландо и ще решаваме състезание за състезание. Ако след два старта Ландо вече няма шанс за титлата, Оскар ще си върне статута да се бори за победите.”

Младок на Макларън е новият фаворит за второто място в Заубер и Ауди

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти