Деко: Беше важно да не се поддадем на изкушението да продаваме играчи

Спортният директор на Барселона Деко се изказа ласкаво за наставника Ханзи Флик и новото попълнение Дани Олмо. Той също така разкри, че идеята на клуба през изминалия трансферен прозорец е била да не продава никого от важните си играчи, и защити тенденцията на “блаугранас” да налагат свои юноши в първия състав.

“Ханзи Флик е спокоен, футболен и трудолюбив човек. Той е треньор с ясни идеи и е много взискателен. Много е наясно какво трябва да правят той, футболистите и треньорският щаб. Аз бих го определил като работохолик. Що се отнася до Дани Олмо, той ни дава баланс в средата на терена. Той е играч с различен профил от останалите ни халфове, така че се подобрихме в офанзивен план. Получихме оферти за наши играчи, но бяхме ясни, че не искахме да губим важни футболисти. След като през последните години изграждахме настоящия състав, идеята ни беше не да го разваляме и да понижаваме нивото, а да го подобрим. Беше важно да не се поддаваме на изкушението да продаваме, така че не ни беше лесно предвид финансовия феърплей и всички тези неща. Бяхме наясно, че най-важното беше да не продаваме и да задържим това, с което разполагахме.

Младите ни играчи се справиха добре по време на предсезонната подготовка, така че нямаше нужда да навлизаме на трансферния пазар. Идеята беше да намерим нужния баланс и да разберем какво ни липсваше. В крайна сметка, ако нямаш необходимото ниво, няма как да играеш в Барса. Винаги трябва да залагаме на млади играчи. Мисля, че историята показва, че клубът ни винаги е произвеждал важни футболисти. Но те не изникват от нищото, необходима е работа. Хората, които работят в школата, се справят добре. Не мисля, че използваме наши юноши от необходимост. Вместо това причината е в тяхното ниво. Разбира се, много по-добре е, когато не ти се налага да купуваш играчи, щом разполагаш с качествени такива в школата. Това е нещо фундаментално за един клуб”, коментира Деко в откъс от свое интервю пред клубната телевизия, което ще бъде излъчено в сряда.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти