Нювил спечели в Гърция, Ожие се обърна в последния етап

Тиери Нювил най-накрая записа втората си победа за сезон 2024 в Световния рали шампионат (WRC), след като триумфира в рали „Акрополис“.

Състезанието в Гърция може да се окаже ключово за развитието на битката за титлата през 2024 година, тъй като най-близкият преследвач на Нювил преди този кръг Себастиен Ожие се преобърна в последния етап на състезанието. Французинът беше трети в края на съботния ден и даваше пълната газ днес, за да вземе максималните точки от „Супер неделята“.

Нювил "капарира" максималните съботни точки в Гърция, Ожие остана трети

Осемкратният шампион записа две етапни победи в първите два етапа за деня и беше начело в неделното класиране. В пауърстейджа обаче той допусна неточност при преминаването на един десен завой и се обърна. За щастие след този инцидент Ожие и неговият навигатор Венсан Ланде са невредими и след забавяне от над 20 минути за поправки те отново потеглиха, за да стигнат до финала.

По този начин те се опазиха от възможността да си тръгнат с празни ръце от Гърция, подпечатвайки си 13-те точки, които те печелят от съботното класиране. Така те в известна степен съхраняват шансовете си за световната титла през 2024 година, колкото и трудно нейното спечелване да изглежда преди финалните три кръга.

А грешката на Ожие позволи на Хюндай да окупира подиума в рали „Акрополис“, тъй като Дани Сордо и Ойт Танак завършиха втори и трети. Това е втора окупация на почетната стълбичка от страна на корейския производител в Гърция за последните три години. През 2022 Нювил отново спечели пред Танак и Сордо.

В неделното класиране първото място беше за Танак, който завърши на 12.1 пред Адриен Фурмо, а Елфин Еванс остана на 21.6 зад естонеца. Точки от „Супер неделята“ взеха още Нювил, Такамото Кацута, Дани Сордо и пилотът от WRC2 Роберт Вирвес.

В драматичния пауърстейдж първата позиция беше за Фурмо, който победи с точно секунда Танак. Еванс, Нювил и Кацута бяха останалите пилоти, които взеха точки от финалния етап на рали „Акрополис“.

В генералното класиране в WRC Нювил води със 192 точки и аванс от 34 пред съотборника си Танак, който днес изпревари Ожие. Французинът се смъква на третата позиция, на 38 пункта зад лидера Нювил.

Нювил се доближи до първата си титла в WRC след успеха в Гърция

В WRC2 драмата също продължи до самия край на ралито, тъй като Сами Паяри спука предната лява гума във финалния етап и загуби 28.5 от Вирвес. Това изравни двамата на върха в класирането на рали „Акрополис“, но победата беше връчена на Паяри, тъй като в първия етап на състезанието той даде по-добро време от своя естонски съперник.

Тройката в WRC2 с пасив от 30.8 оформи Йоан Росел, който завърши надпреварата с 10 етапни победи. Французинът обаче не успя да се възползва от тази си скорост, след като в петък загуби много време в последната отсечка, когато трябваше да спре и да смени една от гумите си.

С победата си с Гърция Паяри се доближава на само три точки от Оливър Солберг в генералното класиране в WRC2. До края на сезона и двамата имат само още едно рали, в което ще могат да печелят точки. За Солберг това ще е следващият кръг в Чили, който ще се проведе след две седмици. Росел, който също ще кара в Чили, е трети в подреждането на 25 пункта зад Солберг, като и французинът има още две състезания, в които ще може да печели точки.

Рали „Чили“ ще бъде последното макадамово състезание за сезон 2024 в Световния рали шампионат. То ще се проведе между 26 и 29 септември, а след него кампанията ще завърши с две асфалтови битки в рали „Централна Европа“ (17-20 октомври) и рали „Япония“ (21-24 ноември).

Снимки: Red Bull Content Pool

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти