Марк Маркес спечели щурата Гран При на Сан Марино, груба грешка на Мартин

След като трябваше да чака 1043 дни, за да спечели отново в MotoGP, Марк Маркес имаше нужда от само седем дни, за да се качи отново на най-високото стъпало на почетната стълбичка в кралския клас.

Испанецът стори това, след като спечели щурата Гран При на Сан Марино на пистата „Мизано“. Пилотът на Грезини Дукати стигна до челото в осмата обиколка, когато се ориентира перфектно в краткото преваляване, което намали нивата на сцепление.

След това трасето много бързо изсъхна, а Маркес се озова на първото място точно пред бъдещия си съотборник Франческо Баная. Италианецът обаче избра да не рискува с необмислена атака, за да се възползва максимално от грубата тактическа грешка, която Хорхе Мартин допусна.

Мартинатора беше на второто място когато над пистата заваля, за да премине към мокрите гуми, но само два тура по-късно той се върна при механиците си, за да се върне отново към сликовете. Това смъкна испанеца до дъното на зоната на точките и той завърши едва 15-ти, на повече от обиколка зад победителя.

По този начин той загуби цели 19 точки от Баная в битката за световната титла след второто място на световния шампион днес. Разликата между двамата преди финалните седем кръга за сезона падна до осем пункта в ползва на Мартин.

Баная заличи пасива си от Мартин след грешката на испанеца

А третото място в Гран При на Сан Марино беше спечелено от Енеа Бастианини, който в последните обиколки кара самотен на пистата. Брад Биндър остана четвърти пред Марко Бедзеки, Алекс Маркес, Фабио Куартараро, Джак Милър, Фабио Ди Джанантонио и Пол Еспаргаро, които оформиха топ 10. Точки от Гран При на Сан Марино взеха още Мигел Оливейра, Йоан Зарко, Такааки Накагами, Щефан Брадъл и Мартин.

Дуелът между Мартин и Баная за титлата в MotoGP през 2024 година ще продължи след две седмици с надпреварата за Гран При на Емилия-Романя, която отново ще се проведе на „Мизано“.

Най-интересното от Гран При на Сан Марино в MotoGP:Старт на състезанието - Ново силно потегляне на Мартин, но днес той не успя да намери път до първото място и остана трети, зад Баная и Морбидели. Още в излизането на третия завой обаче испанецът изпревари съотборника си Морбидели, за да се изкачи до второто място.

1/27 - Баная начело пред Мартин, Морбидели, Акоста, Биндър и Бастианини в края на първия тур. Дъждът започна да се засилва.

2/27 - Атака на Мартин във втория завой, но той трябваше да изправи леко мотора, след като Баная му блокира траекторията. Това пък даде шанс на Морбидели да пробва да си върне второто място в четвъртата крива, но на свой ред италианецът беше блокиран и дори беше ударен от Акоста, който пробва да влезе в тройката.

3/27 - Акоста се справи с Морбидели в спирането за осмата крива, но допусна грешка в десетата, което позволи на пилота на Прамак да си върне позицията моментално.

4/27 - Падане за Акоста в завой №14, което извади испанеца от битката в челото. Младокът излезе от пистата в предходната крива и при връщането си на трасето изтърва машината си. Той бързо се изправи и се върна в надпреварата, но в дъното на класирането.

6/27 - В челото Баная водеше с 0.7 пред Мартин, който пък имаше малко по-малък аванс пред съотборника си Морбидели. Тримата бяха започнали да се откъсват от четвъртия Бастианини, който беше на 2.8 зад Морбидели.

7/27 - Морбидели напусна надпреварата след грешка в първия завой, което превърна спора за първото място в дуел между Баная и Мартин.

Баная започна да кара много предпазливо, тъй като капките започнаха да стават все по-едри и по-едри. Той и Мартин напуснаха трасето в 11-ия завой, но останаха върху машините си.

Мартин се отправи към бокса, за да смени своя мотор с такъв с гуми за мокро. Всички останали пилоти в челото останаха на пистата със сликовете.

8/27 - Марк Маркес показа перфектния си усет в тези тежки условия и намери най-доброто сцепление, за да поведе пред Баная, Милър, Бастианини и Биндър.

9/27 - Ходът на Мартин да смени мотора си изглежда се оказа грешен, тъй като той отново влезе в бокса, за да се върне към мотора със сликовете, а от Прамак не бяха готови и той загуби още време. Той се върна на пистата точно пред лидерите, които го затвориха с обиколка.

12/27 - Бастианини с перфектна атака срещу Милър в спирането за осмия завой, за да влезе в тройката. Звяра се движеше на 1.4 зад Баная, който беше почти като залепен за лидера Марк Маркес.

14/27 - Малко след преполовяването на дистанцията Марк Маркес имаше аванс от 0.5 пред Баная, който пък водеше с 1.3 пред съотборника си Бастианини.

15/27 - Алекс Маркес се изкачи на четвъртото място, след като Милър допусна лека неточност в осмия завой, която позволи на пилота на Грезини да го изпревари. Дистанцията между него и третия Бастианини обаче беше цели 3.4 секунди.

17/27 - Десет тура преди финала дистанцията между двамата водачи оставаше в рамките на 0.5 секунди, а третият Бастианини малко по малко ги настигаше. Звяра беше на под секунда от съотборника си Баная.

20/27 - Винялес започна да настига Мартин в битката за 15-то място, последното в зоната на точките. Двамата бяха на обиколка зад 14-ия Брадъл.

А в същата обиколка лидерът Маркес постави нов състезателен рекорд на "Мизано", за да увеличи аванса си пред Баная на малко повече от секунда. Бастианини изостана на 3.6 зад двамата водачи.

23/27 - Биндър изпревари Алекс Маркес за четвъртото място с атака в петия завой на трасето.

24/27 - Марк Маркес имаше аванс от 2.3 пред Баная преди финалните три тура на състезанието.

26/27 - Успешна атака на Бедзеки срещу Алекс Маркес в 14-ия завой, която вкара италианеца в петицата.

Финал - Марк Маркес с втора поредна победа в MotoGP, Баная завърши втори пред Бастианини.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти