Оливейра потвърди, че "Портимао" може да изпадне от MotoGP

Единственият португалски пилот в MotoGP Мигел Оливейра потвърди, че надпреварата за Гран При на Португалия е под риск да загуби мястото си в календара на кралския клас още за сезон 2025.

„Портимао“ приема стартове от MotoGP от 2020 година насам, като първото състезание на трасето в Алгарве беше спечелено именно от Оливейра, тогава на борда на Tech3 КТМ. В последвалите години Гран При на Португалия стана неизменна част от MotoGP, като през 2021 „Портимао“ дори прие два уикенда.

В последните дни обаче се появи информация, че състезанието може да не се проведе през 2025 година. Според Оливейра това действително може да се случи, ако организаторите на получат финансова помощ от държавата.

Без Гран При на Португалия в MotoGP догодина, Унгария се завръща?

„Жалко е. Състезанието се организира от местната администрация в Алгарве с подкрепата на местните общини, които помагат за плащането на таксата към Дорна. Нулева инвестиция от държавата. За да запазим състезанието, трябва да получим помощ от държавата, толкова е просто.„Трябва да разберем, че държавата печели от това състезание. MotoGP носи много приходи за региона, престижи и подобрява имиджа на Португалия и трябва правителството да разбере това, за да може да запазим състезанието“, каза Оливейра.

Най-вероятно мястото на Португалия в календара на MotoGP ще бъде заето от Гран При на Унгария на новата писта „Балатон Парк“. На нея има планирана пресконференция за следващата седмица, на която ще присъстват представители на Дорна, които ще обявят официално присъединяването на надпреварата.

Те вече потвърдиха, че догодина в графика на MotoGP ще се завърне и Гран При на Чехия, която за последно се проведе през 2020 година.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти