Оправдан ли е изборът на Уилямс да смени Сарджънт с новобранеца Колапинто?

В началото на тази седмица отборът на Уилямс напълно очаквано обяви, че се разделя с Логан Сарджънт след поредната тежка катастрофа на американеца в Нидерландия миналата събота. Изненадващото в случая беше кой беше избран за заместник на Сарджънт, а именно Франко Колапинто.

Уилямс се раздели със Сарджънт, обяви изненадващ заместник

Аржентинецът има много ограничен опит зад волана на болид от Формула 1, един тест и една свободна тренировка. Въпреки това Джеймс Ваулс и компания избраха да му гласуват доверие да довърши сезона като съотборник на Алекс Албон.

От Уилямс можеха да повикат и по-опитни пилоти като Лиам Лоусън, Мик Шумахер и дори Щофел Вандоорн, но и при тримата имаше различни пречки, свързани с ангажиментите им към други отбори и други шампионати. При Колапинто подобни пречки нямаше, което направи неговото привличане много по-лесно.

Появи се неочакван фаворит за мястото на Сарджънт в Уилямс

Отделно аржентинецът познава екипа на Уилямс, тъй като от началото на миналата година той е част от Академията за млади пилоти на британския тим. С това си решение Ваулс показва своята вяра в тази програма, давайки шанс на Колапинто да демонстрира на какво е способен във Формула 1.

Да, решението на Ваулс да се раздели със Сарджънт е напълно логично предвид тотално незадоволителното представяне на американеца от началото на миналата година и множеството му катастрофи. Изборът на Колапинто, колкото и нелогичен да изглежда на пръв поглед, всъщност е много правилен от страна на Ваулс.

Едно аржентинецът получава шанса на живота си и при едно добро представяне това може да му отвори много врати в бъдеще, както стана с Оливър Беарман по-рано тази година. Отделно, за него летвата е много ниска, тъй като той хем влиза в средата на сезона, хем и идва на мястото на пилот, който се представяше изключително зле.

Единственото, което Колапинто трябва да избегне, най-вече в първия си уикенд на „Монца“, са големите грешки, за да може да натрупа възможно най-много опит преди трудните две състезания в Азербайджан и Сингапур, които предстоят след това.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти