Любимо състезание на пилоти и фенове се завръща в MotoGP

След четиригодишно отсъствие от календара на MotoGP надпреварата за Гран При на Чехия ще направи своето завръщане в графика на кралския клас през 2025 година. Състезанието отново ще се провежда на легендарната писта „Бърно“, която е била арена на много знаменити моменти в историята на световния шампионат.

За последно Чехия прие MotoGP през 2020 година, когато в своя едва трети старт в кралския клас Брад Биндър донесе първата победа на КТМ. Впоследствие обаче „Бърно“ загуби мястото си в календара, тъй като семейство Абрахам, което беше собственик на трасето, не намери нужните средства, за да подобри неговата безопасност.

В един момент дори изглеждаше, че пистата ще бъде разрушена, но тя беше спасена от Карел Хубачек, който я закупи през август 2023 година. С помощта на чешката банка Creditas Хубачек и неговата компания Shakai намериха нужното финансиране, за да приведат пистата в нужния вид, за да може тя отново да приеме стартове от MotoGP.

По-рано днес в Бърно се проведе пресконференция, на която присъства и министър председателят на Чехия Петър Фиала. На нея беше обявено, че „Бърно“ ще се завърне в календара на MotoGP още през 2025 година с петгодишен договор.

„Мотоциклетните състезания имат традиция на пистата в Бърно още от 50-те години на миналия век. MotoGP е престижно глобално събитие, което води със себе си десетки хиляди посетители в Чехия и най-вече в Южна Моравия, като много от тях идват от чужбина. Много се радвам, че ние ще продължим традицията и MotoGP отново ще се състезава в Бърно през следващите пет години“, заяви Фиала.

„Радвам се за успешния край на преговорите, които доведоха на конструктивен завършек за всички замесени страни. Искам да благодаря на Чешкия автомобилен клуб и Дорна за тяхната искрена подкрепа за идеята да върнем „Бърно“ на картата на най-престижния мотоциклетен шампионат. В същото време, аз оценявам и благоприятната позиция, която беше заета от нашето правителство, регионът на Южна Моравия, и Бърно. В този момент ние сме напълно фокусирани върху следващата ключова фаза от подготовката, за да гарантираме на феновете едно невероятно изживяване“, заяви Хубачек.

„Радваме се да обявим нашето завръщане на „Бърно“. Класическа писта с фантастична конфигурация, която е приела много паметни моменти в дългата история на MotoGP. Наистина се вълнуваме да се върнем на тази сцена и да дадем на феновете още повече събития, на които да се наслаждават със спринтовете. Виждали сме хълмовете около пистата да се препълват със страстни почитатели на спорта толкова много пъти, това беше най-добре посетеното състезание в продължение на доста години и се радвам, че ще върнем MotoGP на нашите фенове в Чехия“, заяви главният изпълнителен директор  на Дорна Кармело Еспелета.

Официално: Сезонът в MotoGP стартира в Тайланд

Точните дати на Гран При на Чехия ще бъдат обявни на по-късен етап, заедно с целия календар на MotoGP за 2025 година. Очаква се състезанието да заеме традиционната си дата през август и отново да бъде групирано с Гран При на Австрия на „Ред Бул Ринг“.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти