Уилямс се раздели със Сарджънт, обяви изненадващ заместник

Отборът на Уилямс обяви официално, че се разделя с Логан Сарджънт и разкри изненадващ избор за заместник на американеца. До края на сезона съотборник на Алекс Албон ще бъде аржентинецът Франко Колапинто.

По-рано тази година Колапинто се включи в първата свободна тренировка преди Гран При на Великобритания, заменяйки именно Сарджънт. От началото на този сезон той се състезава във Формула 2, където има една победа от спринта на „Имола“ и още два подиума, постигнати в дългите състезания в Барселона и Австрия.

Аржентинецът ще се състезава с №43 на своя болид. Колапинто ще е първият представител на южноамериканската страна, който ще се състезава във Формула 1, от Гастон Мацекане, който за последно стартира в Гран При на Сан Марино през 2001 година. Колапинто ще се превърне във втория аржентинец, който ще кара за Уилямс, след Карлос Ройтеман (1980-1982).

„За мен е чест да направя своя дебют във Формула 1 с Уилямс, точно затова ги има мечтите. Отборът има толкова невероятна история и мисия да се върне в челото, аз нямам търпение да стана част от нея. Да вляза във Формула 1 в средата на сезона ще доста трудно, но аз съм готов за това предизвикателство, напълно съм фокусиран да работя възможно най-здраво с Алекс и тима, за да сме успешни“, каза Колапинто.

До решението на Уилямс да се раздели със Сарджънт се стигна след поредната тежка катастрофа на американеца в Нидерландия миналата седмица. В 36 старта с Уилямс той спечели само една единствена точка, която дойде след дисквалификациите на Люис Хамилтън и Шарл Леклер от Гран При на САЩ миналата година.

„Да смениш пилот в средата на сезона не е лесно решение, но ние вярваме, че това дава най-добрия шанс на Уилямс да се бори за точки до края на годината. Ние точно въведохме голям пакет с подобрения по колата и трябва да максимизираме всяка възможност за печелене на точки в оспорваната битка в средата на колоната. „Ние също вярваме в инвестирането в нашите млади пилоти в академията на Уилямс и Франко получава фантастична възможност да демонстрира на какво е способен в оставащите девет кръга от сезона. Това със сигурност е много тежко за Логан, който даде всичко от себе си по време на престоя си в Уилямс и ние искаме да му благодарим за усилената работа и позитивното настроение.„Той си остава талантлив пилот и ние ще продължим да го подкрепяме в състезателната му кариера. Знам, че Франко има страхотна скорост и огромен потенциал и ние нямаме търпение да видим какво ще може да постигне той в болид от Формула 1“, каза шефът на Уилямс Джеймс Ваулс по повод пилотската смяна. 

Колапинто е част от програмата за развитие на млади пилоти на Уилямс от януари 2023 година насам. Като участник в нея той се включи в следсезонния тест в Абу Даби миналата година, както и в първата тренировка на „Силвърстоун“ по-рано това лято. Той се превръща във втория продукт на програмата, който достига до Формула 1 след Сарджънт.

Изборът на Колапинто е донякъде изненадващ предвид факта, че Уилямс можеше да повика пилоти с опит във Формула 1 като Лиам Лоусън, Мик Шумахер и дори Щофел Вандоорн, които бяха предложени на Ваулс. Той обаче остава верен на програмата на Уилямс и реално погледнато неговият ход носи малък риск, предвид лошото представяне на Сарджънт, което поставя летвата много ниско за неговия наследник. Добрата новина за Колапинто е, че той ще дебютира на „Монца“, която е една от по-лесните писти за всеки пилот да направи своя първи старт във Формула 1.

По пътя си към Формула 1 аржентинецът има една титла в испанската Формула 4 от 2019 година, четвърто място във Формула 3 (2023) и шесто място след първите десет кръга във Формула 2 през този сезон. Той е участващ още в Тойота Рейсинг Сирийс в Нова Зеландия, Формула Рено Еврокупа и Европейските серии Льо Ман.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти