Саудитска Арабия създава проблеми и на WRC

Амбицията на Саудитска Арабия да присъства във всички важни моторспорт световни шампионати има две лица - носи много пари на собствениците на търговските права и здравата ядосва феновете, които се гневят, че режимът в страната използва любимия им спорт, за да си чисти имиджа пред света.

Това се случи с Формула 1, Формула Е и рали “Дакар”, а сега важи и за Световния рали шампионат, тъй като догодина сезон 2025 ще финишира в Саудитска Арабия. При появата на календара на WRC за догодина хиляди фенове изразиха недоволството си от това решение и явно в промоутъра на световния шампионат са чули това недоволство. Но това не означава, че ще се откажат от големите пари на арабите, като става въпрос за “десетки милиони евро”, според непотвърдена информация от ФИА.

Ожие потвърди, че ще кара до края на сезона и ще се бори за титла №9 в WRC

“Мисля, че ще създадем нещо наистина специално в Саудитска Арабия - коментира Саймън Ларкин, директорът в промоутъра, който отговаря за състезанията. - Неизбежно хората да си кажат, че отиваме там само заради парите. Планираме да съберем три ралита в едно в Саудитска Арабия. Ще имаме ден с невероятни планински отсечки, после отиваме около Джеда, където има хиляди квадратни километри черни вулканични скали и след това ще организираме нашата версия на битката в пясъчните дюни - ще има път, но отстрани ще изглежда все едно колите карат по дюните.”

WRC представи разширения си календар за сезон 2025

Ларкин също така обясни, че най-вероятно ралито в Саудитска Арабия ще има и нощен етап и даде за пример снежното рали в Швеция, където тази отсечка е особено зрелищна.

Льоб показа колата си за френския рали шампионат

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти