Мартинатора отново над всички в квалификация в MotoGP, Баная тръгва втори

Лидерът в генералното класиране в MotoGP Хорхе Мартин спечели своя пети полпозишън от началото на сезона в кралския клас, след като триумфира в квалификацията за Гран При на Австрия.

Мартинатора стана първият пилот, който прави обиколка в рамките на 1:27 на настоящата конфигурацията на „Ред Бул Ринг“. Той го стори в първия си летящ тур във второто си излизане на пистата, когато записа време от 1:27.748. Секунди по-късно и Франческо Баная, който беше най-бърз в петък, също слезе под 1:28, но беше с 0.141 по-бавен от Мартин и ще потегли втори по-късно днес и утре.

До двамата водачи в битката за титлата на първата редица ще се нареди Марк Маркес, който изостана с цели 0.544 секунди от Мартин. Пилотът на Грезини Дукати трябва да се бори до последно за първата редица, тъй като малко преди края Алейш Еспаргаро го измести от третото място, но Маркес показа зъби и победи с 0.052 пилота на Априлия.

Джак Милър и Маверик Винялес ще оформят втория ред до Еспаргаро, а на третия ще застанат Енеа Бастианини, Франко Морбидели и Марко Бедзеки. Участващият с „уайлд кард“ тестови пилот на КТМ Пол Еспаргаро ще потегли десети, пред Алекс Маркес и Брад Биндър, които ще му правят компания на четвъртия ред.

В края на първата фаза на квалификацията Милър оглави класирането с време от 1:28.567, с което той победи с 0.068 Пол Еспаргаро и така двамата пилоти на КТМ продължиха към втория сегмент. Мигел Оливейра даде идентично време с това на Еспаргаро, но беше класиран зад испанеца, тъй като той направи своята обиколка по-късно.

След трите падания вчера Педро Акоста записа най-слабата си квалификация от началото на сезона и ще потегли 14-ти, след като беше с 0.092 по-бавен от Милър. Фабио Куартараро ще е последният пилот на петата редица на стартовата решетка, а на шестата ще застанат Аугусто Фернандес, Йоан Зарко и Лука Марини. Жоан Мир, Раул Фернандес и Алекс Ринс ще оформят седмия ред, докато Такааки Накагами и другите двама „уайлд кард“ пилоти този уикенд Щефан Брадъл и Лоренцо Савадори ще са на последната осма редица.

Уикендът за Гран При на Австрия, 11-ти кръг за сезон 2024 в MotoGP, продължава този следобед със спринта, който ще стартира в 16:00 часа българско време. Той ще бъде с продължителност от 14 обиколки и както винаги първите девет в него ще получат точки за генералното класиране.

Снимки: Red Bull Content Pool

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти