Боксови съдии са били отстранени в средата на Игрите в Париж поради съмнения за корупция

Боксови съдии са били елиминирани от Летните олимпийски игри в Париж поради съмнения за корупция.

Казахстанците Алишер Алтайев и Йермек Суйениш са съдийствали само до средата на елитния спортен форум, а преди началото на полуфиналите, са били със спрени права, съобщава “The Times”.

Британската медия допълва, че сигналът е бил подаден от професор Ричард Макларън, който е бивш член на Международната боксова Асоциация (IBA). Канадецът уличи през 2021-а, че IBA са уговорили поне 11 боксови срещи от олимпийските игри в Рио през 2016-а.

Алтайев (съдийствал 27 двубоя, рефер на 7 в Париж) бе съдия на двубоя между Ирма Теста и китайката Зичун Ксу, който завърши със спорна победа за последната. Суйениш е бил съдия в 21 битки от Игрите в Париж ,включително и спорната победа на представителката на домакините Васила Лхадири над ирландката Дейна Мурхаус в категория до 50 килограма. Трима от съдиите в този двубой са били маркирани като “среден” или “висок” риск от корупция в минали международни турнири.

“Всеки, който има очи, знае, че всеки рунд трябваше да е с пет гласа в полза на Мурхаус. Когато видях след първия рунд, че дават 3-2 за Лхадири, ми стана ясно. Определено трябва да проверят съдиите”, заяви треньорът на Мурхаус, Зар Анита, непосредствено след двубоя на ринга във френската столица.

“The Times” съобщават още, че отборът на Великобритания е на мнение, че четири от петте загубени битки на техни представители в първия кръг на турнира, са били отсъдени неправилно.

Алтайев е бил съдия само на един български национал. В първия двубой на Хавиер Ибанес срещу Айдер АБдураимов (Украйна) казахстанецът бе в съдийския състав. Бронзовият ни медалист не остави никакво съмнение кой е по-добрия на ринга в онази вечер и спечели съдийското решение с 5:0 гласа.

Припомняме, че и българският щаб се усъмни в съдийските решения срещу наши спортисти. В полуфинална битка 28-годишният Ибанес загуби с неединодушно съдийско решение от Мунарбек Уулу (Киргизстан) в полуфинален двубой.

Жоел Арате: Ибанес не заслужаваше да загуби полуфинала

Светлана Каменова пък допусна поражение от Лин Ю Тин (Тайван). След три рунда битка тя и треньорът й Борислав Георгиев бяха на мнение, че са направили нужното, за да се поздравят с победа и да продължат към полуфиналите в категория до 57 килограма.

Спорно съдийско решение и скандална боксьорка спряха Светлана Каменова в Париж

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти