Доменикали има желание за още промени във Формула 1

Главният изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали не се е отказал от идеята си продължи с промените в състезателните уикенди в световния шампионат. 59-годишният италианец държи на това, че пилотите трябва “да има за какво да се борят във всяка сесия” и също така иска да направи всяка една сесия по-атрактивна за зрителите.

“Дали е хубаво забавление за публиката в петък да гледа как колите въртят обиколки само, за да се подготвят по-добре за квалификацията и състезанието - запита Доменикали. - Това ли искат да гледат хората?”

Либърти Медия може да вкара Формула 1 в сериозни проблеми

Доменикали все още не е изяснил напълно идеята си как във всички сесии в рамките на един състезателен уикенд трябва да има състезателен елемент, но е много вероятно следващата крачка да е въвеждане на раздаването на точки и в свободните тренировки. Все пак, класирането в свободните тренировки се формира при симулациите на квалификационни обиколки на пилотите, които правят поне по един такъв опит в свободните сесии.

Доменикали прогнозира увеличаване на спринтовете

Също така, Доменикали иска да има спринтове в поне осем от общо 24 кръга, а това е част от другата му идея за намаляване на свободните тренировки и включването на повече сесии, в които има реално състезание. А отделно от това заяви, че използването на обърната стартова решетка в спринтовете е добра идея, която ще доведе до повече изпреварвания в тези надпревари.

В Мерцедес вече са избрали кой да замени Люис Хамилтън

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти