Семен Новиков: Щастлив съм, че донесох първо злато на България

Борецът Семен Новиков донесе първия златен медал на България от Олимпийските игри в Париж. Ето какво каза олимпийският шампион в класическата борба до 87 килограма от френската столица.

Уникален Семен Новиков! 24 години по-късно България отново има олимпийски шампион в борбата

“Най-важното беше да вярвам в себе си. Моят треньор повярва в мен. Господин Гриша Ганчев винаги е вярвал в мен и затова съм тук. Аз съм щастлив, че донесох първо злато на България. Откакто започнаха Олимпийските игри, всеки ден гледах резултатите за България и всеки ден мислех, че трябва да оправя ситуацията. Надявам се това да не е последният златен медал.

Не знаех, че съм единственият европеец. Значи съм се борил не само за България, но и за цяла Европа. Бях много мотивиран. Настроих се да не давам шанс на своя противник. Той е младо момче. С треньора обсъждахме тактиката. Видяхме, че аз съм на друго ниво. Просто трябваше да изляза и да покажа това

Надявам се, че съм донесъл много радост на българския народ след този медал. Знам, че в България много обичат руснаците, но и се надявам, че повече хора ще обичат и украинците”, заяви Новиков, който след това изрецитира и химна на Република България.

“Посвещавам този медал на моите родители, на Гриша Ганчев, който ми даде втори живот в спорта, и на моя треньор, който вдигна от бронзовия до златния медал. Благодаря на всички мои треньори, на физиотерапевтите, на докторите. Не можах сам да спечеля този медал”, добави Новиков.

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти