Фантастичният Бастианини с дубъл "Силвърстоун", Мартин отново начело в MotoGP

След победата си във вчерашния спринт за Гран При на Великобритания днес Енеа Бастианини оформи своя дубъл на пистата „Силвърстоун“, след като триумфира и в основното състезание на британското трасе.

Звяра стигна до успеха с типичните си силни финални километри, в които той отново беше най-бързия пилот на пистата. Тази негова скорост му позволи да догони лидера Хорхе Мартин и да го изпревари в началото на предпоследната обиколка, когато Мартинатора допусна неточност в спирането за третия завой.

Все пак пилотът на Прамак Дукати завърши втори, докато неговият основен конкурент в битката за титлата Франческо Баная финишира трети. Марк Маркес и Фабио Ди Джанантонио оформиха топ 5 в десетия старт за сезона, а точки от него взеха още Алейш Еспаргаро, Алекс Маркес, Марко Бедзеки, Педро Акоста, Франко Морбидели, Фабио Куартараро, Джак Милър, Маверик Винялес, Йоан Зарко и Лука Марини.

В генералното класиране след двете си втори места във Великобритания Мартин се връща на първата позиция с актив от 241 точки и аванс от 3 пред Баная. Бастианини пък е трети, на 49 пункта зад лидера след фантастичния дубъл на Острова.

Битката за титлата в MotoGP се завърза след Гран При на Великобритания

Сезон 2024 в MotoGP продължава след две седмици (16-18 август) с надпреварата за Гран При на Австрия на пистата „Ред Бул Ринг“.

Най-интересното от Гран При на Великобритания в MotoGP:Старт - Отлично потегляне за Баная, който се изстреля перфектно от второто място на старта и поведе в първия завой. Зад него Бастианини се нареди втори, а след контакт в четвъртия завой Мартин излезе трети пред Марк Маркес и Еспаргаро.

1/20 - Еспаргаро, който беше докоснат от Мартин, си върна четвъртото място от Марк Маркес в подхода за "Магътс-Бекетс-Чапъл".

По-назад двамата пилоти на Тракхаус Априлия Оливейра и Раул Фернандес напуснаха състезанието след инцидент на шестия завой. Португалецът изпусна своята машина и отнесе нищо неподозиращия си съотборник.

2/20 - Неточност на Бастианини в шестия завой позволи на Мартин да се изкачи на второто място зад Баная.

3/20 - Еспаргаро влезе в тройката с перфектна атака срещу Бастианини в спирането за острия завой №3. Звяра беше атакуван и от Марк Маркес, но испанецът не успя да мине по-напред.

4/20 - Мартин започна да притиска Баная в спора за първото място, а разликата между тях беше само 0.2 секунди.

6/20 - Лидерите в класирането продължаваха да се движат в пакет и разликата между първия Баная и четвъртия Бастианини беше по-малко от секунда.

8/20 - След здрава битка, продължила половин обиколка, Ди Джанантонио се изкачи на шестото място, изпреварвайки Алекс Маркес. Борбата между двамата започна в шикана "Вейл" в края на седмия тур и приключи на изхода от седмата крива в осмия.

10/20 - В средата на дистанцията Баная продължаваше да поддържа минимален аванс пред Мартин, но двамата вече бяха започнали да се откъсват от третия Еспаргаро, който беше на близо секунда зад Мартин.

11/20 - Бастианини се подаде плахо от вътрешната страна на Еспаргаро в спирането за "Стоу", което разконцентрира леко испанеца и той отвори траекторията, което пък даде възможност на Звяра да се върне в тройката.

12/20 - Мартин излезе начело в състезанието след атака в спирането за острия завой №3, която Баная опита, но не успя да контрира.

13/20 - Доста сериозна неточност за Мартин в спирането за третия завой, която даде шанс на Баная да го атакува, но испанецът се защити в четвъртия завой и остана начело.

14/20 - Бастианини се залепи за ауспуха на своя съотборник Баная и го изпревари в седмия завой, когато световният шампион допусна лека неточност и беше много близо до това да напусне състезанието, което отвори вратата през Звяра да излезе на второто място, на 0.7 зад лидера Мартин.

16/20 - Успешна атака за Марк Маркес срещу Алейш Еспаргаро в четвъртия завой, която позволи на пилота на Грезини да се изкачи на четвъртото място.

17/20 - С няколко по-добри обиколки Бастианини стопи пасива си спрямо Мартин на 0.2 преди финалните три тура на надпреварата. Двамата водачи се откъснаха на близо две секунди пред Баная, който също водеше с две секунди пред Марк Маркес.

19/20 - За втори път в това състезание Мартин отвори много третия завой, но този път това му струва скъпо, тъй като Бастианини успя да се възползва от тази неточности на Мартинатора, за да поведе.

Финал - Бастианини с първа победа за сезона и дубъл на "Силвърстоун", Мартин финишира втори, а Баная оформи подиума.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти