Сърбия вложи всички сили, за да пречупи сензацията Южен Судан, Гърция също празнува

Националният отбор на Сърбия по баскетбол окончателно си осигури втората позиция в крайното класиране на група “C” на Олимпийските игри в Париж. Възпитаниците на Светислав Пешич продължават напред към четвъртфиналите след трудно извоювана победа с 96:85 (23:22, 24:22, 25:23, 24:18) над сензацията на Игрите- Южен Судан. Двубоят се проведе на закрития стадион “Пиер Мороа” в Лил и бе последният мач, който това съоръжение приема от баскетболния турнир. Елиминационната фаза ще се играе в зала “Акор Арена” в Париж.

През цялото време сърбите бяха свирепо преследвани от тима на Южен Судан, който през второто полувреме на няколко пъти сваляше разликата в рамките на точка-две. Невероятният Богдан Богданович обаче в типичния си стил блесна с ключови стрелби в почти всеки по-критичен момент за западните ни съседи, като в крайна сметка те записаха силна серия в средата на последната част и така успяха да вдигнат разликата накрая.

Така освен Сърбия, към четвъртфиналите на Игрите в Париж продължава и тимът на Гърция. "Елините" се нуждаеха от победа на "орлите" с три или повече точки, за да се класират за елиминационната фаза като един от двата най-добри трети отбора. Другият такъв е отборът на Бразилия.

Южен Судан пък приключва участието си на турнира, но отборът, в чиято държава няма нито едно изградено вътрешно баскетболно игрище, спечели сърцата на милиони фенове по света. Тимът постигна първата си победа в олимпийския си дебют, след като надигра Пуерто Рико на старта в Лил, а след това се опълчи достойно на световни сили в баскетбола като САЩ и Сърбия.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:Първите два коша в двубоя бяха реализирани от далечно разстояние, като първо Уениън Гейбриъл изведе южносуданците напред, а след това Никола Йокич върна трите точки за 3:3. Двата тима се опознаваха в първите минути, в които обаче сърбите поддържаха крехък аванс благодарение на точните изяви на Филип Петрушев и Богдан Богданович - 10:6. Африканците обаче показаха убедителна стрелба от средно разстояние, като Карлик Джоунс и Мериъл Шейок бяха точни от тази зона за 12:10. Петрушев отново направи силен старт на мач на Олимпийските игри и вече имаше 8 от първите 14 точки на "плавите" - 14:10. Момчетата на Роял Айви бяха под пара в началото и сякаш вкарваха отвсякъде, като с две поредни тройки обърнаха резултата при 15:16 в своя полза. Огниен Добрич и Никола Йокич предизвикаха нов обрат при 20:18 в полза на сръбския тим. Откриващата четвърт завърши с кош на Василие Мицич за 23:22.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:Втората четвърт започна с тройка на Джей Ти Тор, но след това Сърбия отвърна със серия от шест поредни точки и така гостите използваха прекъсване при 29:25 в полза на символичните домакини. Постепенно селекцията на Светислав Пешич започваше да се измъква напред, като за това помогна тройка на Никола Йович за 34:25. Карлик Джоунс и компания нямаха намерение да се отказват просто така и отличната стрелба на южносуданците доведе до две поредни тройки от Маджок Денг, като така разликата се запази минимална при 36:33 за западните ни съседи. Африканците отново стигнаха до равенство, след като Джоунс и Денг отново бяха точни за 39:39. Южносуданците го обърнаха на стрелбище, като в една атака изстреляха три тройки, но не намериха целта - 41:39. Йокич и Богданович се заеха с мисията да укротят набезите на Южен Судан и минута преди края на втората част Сърбия водеше при 47:42. В последната атака за пълувремето Джоунс надигра Богданович и така резултатът на почивката бе 47:44 в полза на Сърбия.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:Богданович и Йокич бяха двигателите на сръбския отбор и на старта на третата четвърт, когато двамата поведоха отбора си към аванс от седем точки при 51:44. Дистанцията варираше между шест и осем точки в полза на западните ни съседи, които обаче продължаваха да нижат тройки от всяка позиция - 57:54 след точен шут на Мериъл Шейок. На два пъти пък Уениън Гейбриъл показа надмощието си в подкошието на сърбите и вкара през Йокич и компания за 59:58. След прекъсването Богданович отново "подпали" от тройката и наниза два поредни шута за 65:58 в полза на сръбския състав. Невероятната гонитба продължи и след този таймаут - Джоунс и Питър Джок бяха точни от другата страна, като така отново две точки разделяха двата тима при 65:53 с оставащи точно три минути до края на третата четвърт. И този път сърбите противодействаха успешно на южносуданците, като за съвсем кратко време те увеличиха разликата до девет точки при 72:63. Всичко обаче предстоеше да се решава в последната четвърт след забивка на Джей Ти Тор и кош в последната стотна от времето на Джоунс за 72:67.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:Последната четвърт започна по страхотен начин за отбора на Южен Судан, който вдигна публиката на крака с ефектна alley oop забивка на Уениън Гейбриъл след пас на Питър Джок - 72:71. Вездесъщият Богданович отново се прояви като лидер в ключов момент и реализира трудна стрелба от средно разстояние за 75:71, а след това наниза и изключителна тройка за 78:71. Шейк отговори от другата страна - 78:74, като в този момент Никола Йокич се завърна на паркета за Сърбия и веднага асистира за тройка на Василие Мицич за 81:74. Впоследствие се стигна до открадната топка за сърбите и кош на Петрушев, като при 83:74 Роял Айви взе прекъсване. След дълго чакане най-сетне двуцифрената разлика се завърна на таблото чрез кош на Мицич за 85:74. Това вече сякаш бе последният удар по коравите африканци, които изоставаха с 15 точки разлика при 89:74 с оставащи около три минути до края на редовното време. Южен Судан съумя да свали дистанцията до седем точки, но нищо повече и Сърбия взе победата с крайното 96:85.

Богдан Богданович изигра феноменален мач за Сърбия и завърши с 30 точки и 8 асистенции при 10/14 стрелба от игра. Никола Йокич бе на традиционно високото си ниво с 22 точки и 13 борби, Василие Мицич добави 15 точки, 7 борби и 7 асистенции, а Филип Петрушев постигна 10 точки.Карлик Джоунс се отличи със 17 точки, 5 борби и 10 асистенции за Южен Судан. Мериъл Шейок реализира 17 точки, Нуни Омот вкара 14, а Бул Куол прибави още 11 точки. ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:СЪРБИЯ: Алекса Аврамович, Богдан Богданович, Ваня Маринкович, Филип Петрушев, Никола ЙокичЮЖЕН СУДАН: Карлик Джоунс, Нуни Омот, Мериъл Шейок, Уениън Гейбриъл, Бул Куол

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти