Ауди потвърди привличането на Джонатан Уитли

Няколко часа, след като отборът на Ред Бул обяви раздялата със спортния си директор Джоната Уитли и заяви, че британецът ще се присъедини към екипа на Ауди в ролята на негов ръководител привличането на Уитли беше потвърдено и от Инголщат.

В прессъобщението на Ауди се заявява, че Уитли ще се присъедини към екипа най-късно през юли 2025 година. Британецът ще продължи да работа за Ред Бул до края на тази година, след което ще изтърпи задължителния период на изчакване преди да започне работа в нов екип.

Трус в Ред Бул – спортният директор на отбора си тръгва, за да оглави Ауди

Назначаването на Уитли идва в първия ден, в който бившият ръководител на Ферари Матиа Биното управлява проеката на Ауди за Формула 1. От днес италианецът официално заема позициите на главен технически и главен оперативен директор в тима на Ауди.

Официално: Ауди връща Биното във Формула 1, Зайдъл си тръгва

„Радвам се, че ние успяхме да привлечем Джонатан Уитли за ръководител на нашия бъдещ отбор във Формула 1. Джонатан е играл ключова роля в спечелването на много победи и титли във Формула 1 и има богат опит в падока. Той е много ценно попълнение за нашия отбор“, заяви главният изпълнителен директор на Ауди Гернот Долнер.„С назначенията на Джонатан и Матиа ние предприехме решаващи стъпки към влизането ни във Формула 1. Убеден съм, че с тях двамата ние събираме много голямо ниво на компетенция. Техният опит и способностите им ще ние помогнат бързо да влезем в ритъма на конкурентния свят на Формула 1“, добави Долнер.

Биното се опитва да привлече инженери от Ферари в Ауди

„Много съм горд, че бях част от пътешествието на Ред Бул през последните 18 години и ще си тръгна с много хубаво спомени. Въпреки това, възможността да играя активна роля във влизането на Ауди във Формула 1, да съм начело на заводски отбор е уникална и вълнуваща възможност и нямам търпение за това предизвикателство. Също така се радвам, че ще работя с Матиа, когото познавам от много години и когото смятам за правилния човек, с който да работя по този вълнуващ проект“, сподели Уитли.

Хюлкенберг е бил шокиран от промените в Ауди

„Познавам Джонатан от много години и го ценя високо като опитен и отдаден моторспорт експерт. До 2026 не остава много време и гледам напред към създаването на нов състезателен отбор за Ауди заедно с Джонатан и да го поведем към успехи“, коментира Биното.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти