Есапека Лапи оглави шейкдауна във Финландия, Рованпера с второ време

Пилотът на Хюндай Есапека Пали даде най-доброто време в провелия се по-рано днес шейкдаун преди деветия кръг за сезона в Световния рали шампионат (WRC) – рали „Финландия“.

Финландецът, който през 2017 именно във Финландия спечели първата си победа в WRC, но тогава с Тойота, постигна 2:15.4 във второто си минаване на дългата 4.12 километра тестова отсечка. По този начин той победи с 0.2 секунди своя сънародник Кале Рованпера, който продължа да преследва първия си успех у дома.

Трети, на само десета зад двукратния световен шампион, се класира един от неговите съотборници – Такамото Кацута. На още десета зад японеца завърши и осемкратния световен шампион Себастиен Ожие, а топ 5 оформи Адриен Фурмо, който регистрира пасив от 0.8 от първото място.

Лидерът в световения шампион Тиери Нювил зае осмото място с пасив от 1.7, а точно пред него завършиха двамата му най-близки преследвачи в битката за титлата Елфин Еванс и Ойт Танак. Еванс зае шестото място на точно секунда зад Лапи, а Танак остана седми, на 1.4 зад третия пилот на Хюндай.

В първите минавания, които винаги са най-представителни за това какво можем да очакваме по отсечките по време на състезанието, най-бърз с 2:17.2 беше Рованпера, който победи с 0.4 Лапи. И двамата финландци могат да разчитат на по-задна стартова позиция този уикенд, което определено ще им е от полза.

От претендентите за титлата най-предно класиране в първото минаване на шейкдаун регистрира Танак, който завърши трети. Неговият пасив от лидера Рованпера беше 1.2 секунди.

Рали „Финландия“ стартира официално тази вечер с традиционния градски етап „Харю“ в Юваскила, който ще започне в 20:00 часа българско време.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти