Ще стигне ли Верстапен до челото на колоната?

Световният шампион Макс Верстапен стартира едва 11-и в Гран При на Белгия на една от любимите му писти „Спа” и феновете отново очакват рейд, който да го върне в челото на класирането и той да се бори за победата. Точно това се случи в последните две години – през 2022 година Макс стартира 14-и и спечели, а през 2023 тръгна 6-и и пак победи.

Сега обаче разпределението на силите във Формула 1 е по-различно, макар и да не е изцяло в полза на съперниците на Макс. Шарл Леклер стартира от полпозишън и е наясно, че на сухо няма състезателното темпо на пилотите на Макларън, които тръгват от втора и трета редица и се смята, че точно те ще са най-бързите с по-твърдите модели сликове днес. Отношенията между пилотите в Макларън са изяснени от Зак Браун очаква от Ландо Норис и Оскар Пиастри екипна работа – първо да се справят със съперниците си и след това ще се решава дали те ще се борят помежду си или ще има заповеди от бокса. А и „Спа” ще е следващият много важен тест за възможностите на MCL38 – може би още днес ще разберем дали Макларън наистина вече има автомобил, който може да е бърз на всякакъв тип трасета.

Верстапен взе квалификацията на „Спа”, Леклер ще стартира пръв

Също така, от първа редица потегля Серхио Перес с другата кола на Ред Бул, като завръщането на мексиканеца в челото вкарва още неизвестни в битката за предните позиции. Може би Чеко ще има темпо, за да е претендент за победата, но дали ще успее да го реализира заради натиска и напрежението, с които трябва да се справи вътре в тима. И да не забравяме 7-кратния световен шампион Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, които декларираха амбиции да се борят за подиума, но ще се възползват от всяка една възможност за нещо повече, особено след като в тима се върнаха към предишната и проверена конфигурация на W15 още преди квалификацията вчера.

Хамилтън видя надежда за състезанието утре

Налице са предпоставки за класическа битка за победата на „Спа” с много претенденти за място в челото и един незаобиколим фактор – времето. В петък пилотите караха на сухо, вчера – цял ден на мокра писта, да видим какви ще са атмосферните условия в любимото на моторспорт феновете място в Ардените.

Леклер: Ще се опитам да запазя първото място

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти