Верстапен взе квалификацията на „Спа”, Леклер ще стартира пръв

Световният шампион Макс Верстапен с Ред Бул спечели квалификацията за Гран При на Белгия на пистата „Спа”, но ще стартира 11-и заради наказанието, наложено му по-рано този уикенд заради смяна на двигател.

Макс доминира в хода сесията, преминала на мокра и бавно изсъхваща писта, като към това се добави и леко преваляване и беше най-бърз и в трите сегмента. На финала Верстапен победи с 0,595 секунди Шарл Леклер, но пилотът на Ферари, също като миналата година, наследи първото място.

Леклер: Ще се опитам да запазя първото място
Дъждът и Ланс Строл съкратиха тренировката на „Спа”

Приятната изненада в квалификацията се оказа другият пилот на Ред Бул Серхио Перес, който се пребори за третото място и утре ще стартира от първа редица. Зад тях се подредиха Люис Хамилтън с Мерцедес и двамата пилоти на Макларън Ландо Норис и Оскар Пиастри, които допълниха топ 5.

Макс: Утре ще бъде различен ден
В Мерцедес се отказаха от новия под на W15

Още от първата си обиколка в първата част Верстапен оглави класирането и въпреки, че пилотите на Макларън положиха сериозни усилия да го свалят от първата позиция, Макс всеки път си връщаше първото място.

Хамилтън: Макс няма да пропусне своя съотборник напред за победата
Перес: Имам добро усещане за утре

Очакваният силен дъжд така и не се материализира и в хода на първите две сесии решаваща се оказа позицията, на която излизаха пилотите за последните си бързи обиколки. В крайна сметка нито един от фаворитите не отпадна рано, въпреки че Перес отново беше застрашен да приключи участието си в първата част, но успя да се спаси.

Пиастри не отписва Верстапен за състезанието, въпреки наказанието на нидерландеца

При последните бързи обиколки в третата част, Леклер единствен слезе на под 0,6 секунди зад Макс, но Перес се оказа много близо да времето му и остана на 0,606 секунди от съотборника си, като изпревари с 7 стотни от секундата Люис Хамилтън.

"Зандвоорт" може да изпадне от Формула 1 заради промяна в данъците в Нидерландия

За утре обаче се очаква времето да е по-добро и прогнозата е, че състезанието за Гран При на Белгия ще е на суха писта.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти