Хамилтън: Макс няма да пропусне своя съотборник напред за победата

7-кратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън беше помолен да коментира действията на Ландо Норис в Унгария, където той върна позицията на Оскар Пиастри, за да спечели австралиецът. Но британецът добави мнението си за това как би постъпил Макс Верстапен в такава ситуация.

„Това не е мое решение – каза първо Люис, помолен да коментира ситуацията в Макларън в хода на Гран При на Унгария. – Ако беше Макс, той нямаше да го пропусне напред. Но не знам какво да кажа. Не е моя работа да решавам аз.”

Дъждът и Ланс Строл съкратиха тренировката на „Спа”

След това обаче Хамилтън каза какво би направил той на мястото на Норис.

В Мерцедес се отказаха от новия под на W15

„Ако аз бях в тази ситуация, то щях да направя това, което тимът иска от мен, без значение колко ще е тежко това решение за мен – допълни британецът, който се качи на подиума в Будапеща заедно с двамата пилоти на Макларън. – В случая не става въпрос за това какво иска пилотът. Става въпрос за тези 2000 човека, които представлява всеки пилот и работи с тях.”

В Макларън ще обсъждат през лятото дали да имат пилот №1

През 2017 година Хамилтън беше в такава ситуация, докато се бореше за титлата със Себастиан Фетел. В Унгария Валтери Ботас пропусна Хамилтън на третото място, за да гони той Кими Райконен с другата кола на Ферари, но не успя да го догони. След което изпълни указанията от бокса и както беше предварително уговорено върна позицията на Ботас, което означаваше, че взе с 3 точки по-малко.

Ландо Норис: Още е рано да ставам №1 в Макларън

А Верстапен, също като Фетел, има лоша история с изпълнението на заповеди от бокса. През 2022 година в Сао Пауло Макс отказа да пропусне пред себе си Серхио Перес, за да излезе мексиканецът шести, като той тогава се бореше за второто място в крайното класиране за годината, а Верстапен вече си беше осигурил световната титла. Тогава Макс обясни, че действията му са отговор на „умишленото завъртане” на Перес в завоя „Портие” в квалификацията в Монако, което осигури първото място на старта на Чеко, а Верстапен и още няколко пилоти не успяха да завършат последните си бързи обиколки.

Пиастри не отписва Верстапен за състезанието, въпреки наказанието на нидерландеца

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти