"Зандвоорт" може да изпадне от Формула 1 заради промяна в данъците в Нидерландия

Надпреварата за Гран При на Нидерландия може да изпадне от календара на Формула 1 след 2025 година, заяви директорът на пистата „Зандвоорт“ Роберт ван Ожердайк, който говори пред медиите по време на Гран При на Белгия на „Спа“.

Нидерландия се завърна във Формула 1 след 36-годишна пауза през 2021 година, най-вече благодарение на огромната популярност на Макс Верстапен. В трите издания на надпреварата след нейното възраждане именно нидерландският пилот е печелил домашния си старт.

В Нидерландия са готови на компромис, за да останат във Формула 1

Състезанието на „Зандвоорт“ е едно от само двете в календара на Формула 1, които не се радват на финансова помощ от държавата. Другата такава надпревара е Гран При на Великобритания, която се организира изцяло от Клуба на британските състезателни пилоти, който притежава „Силвърстоун“.

Според Ван Овердайк обаче планираното увеличение на ДДС ставката за билетите за надпреварата от 9 на 21 процента може да се окаже фатална за бъдещето на състезанието, предава De Telegraaf. То беше включено в календара за 2025 година, но е възможно да не присъства през 2026-та.

Формула 1 обяви календара за сезон 2025, първото състезание ще е в Австралия

„В момента рискът е огромен, но ние разбира се правим всичко възможно, за да видим дали ще е възможно да имаме състезание и след 2025. Ние все още не сме затънали в пепел, но е ясно, че ситуацията е несигурна.„Не е заради отношенията ни с Формула 1, които са фантастични. Надявам се всички в Нидерландия да осъзнаят, че организирането на едно такова голямо събитие в нашата страна не е даденост. В последните години успяхме благодарение на партиите, които рискуваха да си заложат врата“, каза Ван Овердайк.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти