Ненад Лалович не е напълно наясно защо някои руски борци не са допуснати в Париж

Световната федерация по борба (UWW) не може да повлияе на Международния олимпийски комитет (МОК) по въпроса за допускането на руски борци, класирали се за Олимпийските игри в Париж. Това каза пред ТАСС шефът на централата на борците Ненад Лалович.

В началото на юли стана ясно, че ключови руски (Абдулрашид Садулаев, Заирбек Сидаков, Заур Угуев) няма да бъдат топуснати на тепиха в Париж поради решение на МОК да накаже спортисти от Русия и Беларус след началото на военната инвазия на Русия в Украйна.

”Критериите бяха малко по-различни, но подобно нещо винаги е възможно. Всичко, което можехме да направим, беше да създадем условия за честна конкуренция и селекция. Това беше решение на нашата комисия, в чиято работа не участвах лично. Така че не знам всички причини, но комисията на федерацията и тази на МОК работиха независимо една от друга", заяви Лалович.

Индивидуалните неутрални спортисти (AIN) имат право да се състезават в индивидуални спортове, ако отговарят на изискванията и се считат за допуснати да се състезават от Прегледа за допустимост на индивидуалните неутрални спортисти (AINERP). МОК реши, че някои от борците на “Сборная” не отговарят на тези критерии.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти