За какви наградни фондове се състезават олимпийците?

Награден фонд за олимпийски състезания? Звучи странно и сякаш противоречи на олимпийските принципи. Може би е така, но наградните фондове навлизат бързо в някои от олимпийските спортове. CNN хвърли поглед върху това къде са премиите за спортисти, предвидени за Олимпиадата в Париж, като засега те са по-скоро изключение.

МОК не изплаща парични премии на олимпийските шампиони и призьори, обикновено това правят държавите, за които се състезават спортистите. Но през април управителното тяло на леката атлетика в световен мащаб – World Athletics (WA) обяви премии за олимпийските шампиони. Бюджетът е 2,4 милиона долара, като парите идват от приходите, които WA получава от МОК. Златният медал в леката атлетика в Париж носи 50 000 долара, общо има 48 състезания, в които се раздават медали, а при щафетите тази сума ще се дели между участниците. За Олимпиадата в Лос Анжелис WA планира да има премии и за спортистите, спечелили сребърни и бронзови медали.

България с олимпийци в пет нови спорта на Игрите в Париж 2024 спрямо Токио 2020

Международната боксова асоциация (IBA) обяви през май, че също ще раздава премии на олимпийския турнир, като общият бюджет е 1,3 милиона долара. Златният медал носи 100 000 долара – половината са за спортиста, 25 000 долара получава съответният национален олимпийски комитет и още 25 000 са за треньора на шампиона. По същата схема се разпределят и премиите за сребърен и бронзов медал, които са съответно 50 000 и 25 000 долара.

Бах беше преизбран за член на МОК

През май президентът на МОК Томас Бах обясни, че е „обща практика” спортистите да получават премии от националните си олимпийски комитети, от държавата, за която се състезават и от спонсорите им за постиженията им. И се смята, че навлизането на премиите в отделните спортове в олимпийската програма ще набере скорост, тъй като идеята е, че тук просто се добавя още един щедър източник, който иска да поощри успехите на спортистите.

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти