Играл за Англия на световно по футбол: Участието на сина ми на Олимпиадата ще е най-гордият момент

Дани Милс се отказа от футбола с внушително CV, но неговият син изгради кариера в различен спорт. Милс има 19 мача за националния отбор на Англия и игра в пет от мачовете за тима си на Световното първенство през 2002 г. Той има също и 321 мача на клубно ниво.

Милс е бивш десен бек на Лийдс и Манчестър Сити, а неговият син Джордж се справя успешно в средните бягания. Джордж Милс ще участва на Олимпийските игри в Париж в бягането на 1500 и 5000 метра.

Въпреки това Джордж почти следва същия път като баща си в ранна възраст. Милс сподели пред talkSPORT, че синът му се е справял прилично с футбола, но сърцето му беше за бягане.

“Бягането е чудесно за футбол, но футболът не е страхотен за бягане. Ако искате да се занимавате с бягане сериозно, ще трябва да се откажете от футбола. За едно 14/15-годишно дете да премине от отборен към индивидуален спорт е голям скок.

Въпреки че се отказа от футбола, това не означаваше, че Джордж не е под зоркия поглед на баща си. Милс все още се уверяваше дори на семейни празници, че Джордж успява да бяга.

“Бих се опитал да спя“, разкри Джордж. “Но той щеше да ме изчака, така че трябваше да се присъединя към него в бягането му. Дори и да не стана до 10 или 11 сутринта.“

След като е гледал многократно сина си Джордж и другия си син, 20-годишния Стенли, който си проправя път в Евертън, да играят футбол, Милс разкри, че е по-лесно за гледане от лека атлетика.

“Гледането на лека атлетика е най-лошото на планетата. Във футбола, ако направиш грешка, ще получиш нов шанс. Ако пропуснеш гол, ще получиш още една възможност.

Гледането на лека атлетика е малко като гледане на внезапна смъртна присъда за около половин час. Просто продължава и продължава, и продължава. Една грешка в състезание и сте готови. Трябва да вземете правилната тактика и позициониране”, добави Милс-старши.

"Винаги съм успявал да му помогна психологически. Да мога да кажа, нека не се увличаме твърде много. Емоцията не е страхотна за спорта, трябва да си спокоен. Преминахме през много тази година по отношение на квалификациите и за двете дисциплини на Олимпиадата."

И цялото семейство Милс ще бъде в Париж, за да гледа как Джордж се състезава на Игрите.

“Купихме билети още през януари. Няма да го видим по време на Олимпиадата, знам, че много семейства ще отидат да видят своите спортисти, но просто го оставяме, той е в зоната“, каза Милс.

“Ще споделим няколко съобщения и ще си поговорим от време на време. Но всички те знаят какво правят, ти се постави в тази позиция сега и просто тръгни и бягай. Дай всичко, което можеш. Премини сериите и ако го направиш, не е нужно да продаваме билетите си за полуфинала.”

“Това ще бъде един от най-гордите моменти в спорта за мен, независимо от всичко, заради индивидуалността му. Стигнах до определено ниво, но това беше отборна игра и прекарахме страхотни времена.

Да го правя като индивидуален състезател и през цялото време съм казвал, че да си футболист е една от най-добрите професии в света, но да постигнеш този стандарт като спортист, мисля, че много надминава това, което футболистите правят и през което преминават”, допълни Дани Милс.

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти