Михаил Башев – българското лице на хандбала на Олимпиадата

Най-голямото спортно събитие на планетата - Олимпиадата в Париж 2024, започва в края на седмицата и българският хандбал ще има свой представител в него. Михаил Башев заминава днес за френската столица, за да вземе участие в турнира при мъжете и дамите в ролята си на делегат на Международната федерация (IHF). Груповата фаза ще се проведе в Париж, а елиминационната – в Лил на стадион „Пиер Мороа“, който ще бъде с капацитет от 27 000 зрители.

С участието си на Олимпийските игри, 39-годишният хандбален специалист от Габрово ще направи своеобразен „Голям шлем“ на IHF. Той вече е участвал в 5 световни първенства за мъже и жени, 8 за подрастващи, 3 пъти е бил на световното клубно първенство за мъже, като в два от случаите е делегат на финалните срещи. Олимпийските игри бяха последното липсващо парче от пъзела.

"Емоцията е страхотна, защото това е форумът, към който се стремят всички. По-високо няма. През 2017-а, когато взех лиценз към Международната федерация, започнах да си мечтая за достигане до Олимпийски игри през 2032-а, защото съм наясно, че нещата трябва да се случват стъпка по стъпка. Мислех си, че през 2032-а може да ми се случи евентуално и след това, ако мога, да направя още 2-3 Олимпиади. Е, сега вече, живот и здраве, мечтая за 5-6“, споделя Башев.

24 отбора – 12 мъжки и 12 женски, ще спорят за отличията на игрите във френската столица. Международната федерация по хандбал ще разчита на 18 делегати за срещите. Те са представители на 16 държави. И въпреки че България не е сред световните сили в хандбала и няма лоби в международната централа, страната ни ще има представител в турнира.

„Тайната за успеха е в усърдната работа, здрава подготовка и концентрация по време на мачовете. А спрямо мен – явно най-харесват това, че България не играе на тези големи форуми и аз съм безпристрастен. Именно поради тази причина председателят на комисията по организация и състезания на IHF (б.р. Пер Бертелсен от Дания) ми е казвал: „Когато имам празно място, първото име, за което се сещам, си ти, защото нямате отбор на турнира и знам, че ще свършиш работа. Тук е моментът да кажа, разбира се, че се надявам това да се промени и страната ни отново да се завърне на голямата хандбална сцена“, казва Мишо.

България ще има свои представител на олимпийския турнир по хандбал за първи път от 44 години насам. Последното участие в най-големия спортен форум на планетата на представители на БФ Хандбал е на славната ни съдийска двойка Любен Костов и Евгени Кабаделов на Игрите в Москва 1980.

Михаил Башев се подготвя целогодишно, а не само преди състезание. Решава тестове, гледа мачове и ги коментира с колеги у нас и в чужбина – странни ситуации, които могат да се случат, какъв е правилният начин за реакция и т.н.

"Като цяло работата на делегата е организационна преди мача - техническа поддръжка по време на срещата и контрол върху резервната скамейка – треньори и състезатели, наблюдение върху зоната за смяна и приключването на протоколите и статистиката след мача. Разнообразно е. Трябва да си добър в правилознанието и да имаш добра реакция по време на срещите. Цялостната комуникация преди, по време на мач и в свободното време е много важна също. Много е комплексно и е непрестанно доказване, защото една грешка те вади от голямата игра. Правилникът е много сложен все още и има ситуации, които са специфични. Гледаме да сме подготвени за тях. Най-кофти ми е с бутоните за тим тайм-аут, тъй като нямам възможност да практикувам в България (б.р. тук липсва такава система) и го правя само от състезание на състезание в чужбина. Те са 10 правила, но трябва наизуст да се знаят, защото възникват казуси“.

Башев вече е бил делегат на множество мачове, в които играят най-големите звезди на световния хандбал в момента, но споделя, че емоцията да бъде част от такива двубой все още е много силна.

„Още я има тръпката, още ми се свива стомаха като седна на съдийската маса и аз си мисля, че докато я има ще е добре. Ако я загубя, ще загубя и смисъла, защото страничните лишения и компромиси със семейство, работа и всички други загуби, са много. Аз съм благодарен на колегите си, че влизат в положение и ме покриват, на клиентите си също. Ако това, което правиш, не ти носи тръпка – няма смисъл да го правиш“, казва той в очакване на най-голямото спортно събитие в живота си до момента.

Михаил Башев пътува днес за Париж. В следващите дни делегатите ще участват в подготвителни сесии, а на 25-и (четвъртък) започва турнирът при жените, ден преди официалното откриване на Игрите. Башев и колегите му ще имат възможност да се насладят на церемонията край река Сена на живо.

БФХандбал

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти