Антонели триумфира в дългото състезание в Унгария

Андреа Кими Антонели завоюва своята първа победа в основно състезание във Формула 2, след като триумфира в дългия старт на пистата „Хунгароринг“ в Унгария. За италианецът това е втори триумф във Формула 2, но предишният му такъв дойде в спринта на „Силвърстоун“ преди две седмици.

Антонели стартира днешното състезание от седмото място и заложи на алтернативната стратегия за по-дълъг първи стинт с твърдите гуми. В седмия тур нещата се объркаха за италианеца, тъй като на пистата излезе колата на сигурността след контакта между Пол Арон и Зейн Малони във втория завой.

Тази неутрализация позволи на всички, които стартираха с меките гуми, да направят своите задължителни спирания в бокса без реално да губят много време. В тази ситуация Антонели излезе начело пред Ричърд Вершоор и Куш Майни, които също останаха на пистата. Ранният лидер Виктор Мартинс зае четвъртата позиция след своята смяна на гуми.

След рестарта Антонели започна да се откъсва пред Вершоор и Майни, които напълно очаквано бяха изпреварени от Мартинс. Французинът обаче нямаше отговор за скоростта на Антонели, който до 22-та обиколка беше изградил аванс от над шест секунди. Точно тогава състезанието отново бе неутрализирано с колата на сигурността след тежката катстрофа на Амори Кордил в четвъртия завой.

При тази втора пауза пилотите, които бяха тръгнали с твърдите гуми, имаха шанса да направят „безплатни“ боксове. Антонели разбира се използва тази възможност и се върна на пистата на четвъртото място, зад Мартинс, Габриел Бортолето и Енцо Фитипалди, които бяха с по-стари твърди сликове, докато Антонели беше със свежи меки такива.

Това даде сериозно предимство на италианеца, който за отрицателно време се върна на първото място и напълно заслужено спечели с аванс от 12.5 секунди пред Мартинс. Освен това Антонели записа и най-бързата обиколка, с която си заслужи още една бонус точка от днешния старт.

Ричърд Вершоор, който беше дисквалифициран от първото място вчера, завърши трети днес пред Бортолето, Фитипалди, Денис Хаугер, Майни, Ритомо Мията, Тейлър Барнард и Рафаел Виягомес, които оформиха зоната на точките.

В челото на генералното класиране не настъпиха промени, тъй като и тримата водачи не взеха точки днес. Исак Хаджар завърши 18-ти, след като трябваше да потегли от бокса заради проблем преди формиращата обиколка. Така французинът запазва първото си място със 140 точки и аванс от 18 пред Малони. Арон обаче губи третата позиция от Бортолето, чийто пасив от лидера е 30 пункта. С победата си днес Антонели се изкачва на шестото място в подреждането с 85 точки на своята сметка.

До края на сезона във Формула 2 остават четири кръга, а първият от тях ще бъде след седмица на пистата „Спа“ в Белгия.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти