MotoGP анулира Гран При на Казахстан, "Мизано" получава втори старт

Организаторите на MotoGP обявиха официално, че тазгодишната Гран При на Казахстан е анулирана, а на нейно място ще се проведе втори състезателен уикенд на „Мизано“ в периода 20-22 септември.

Състезанието в Казахстан оригинално трябваше да се проведе на 16 юни, но бе отложено заради наводненията в Централна Азия по-рано през годината. Впоследствие Гран При на Казахстан получи датите на Гран При на Индия, 20-22 септември, след като уикендът на „Буд“ бе анулиран поради „организационни затруднения“.

Официално: Казахстан взе мястото на Индия в календара на MotoGP

По време на Гран При на Нидерландия обаче се появи информация, че Гран При на Казахстан отново ще отпадне от календара, този път заради проблеми с инфраструктурата на и около пистата „Сокол“. Първоначално се смяташе, че мястото на Казахстан ще бъде заето от второ състезание в Катар, където през март стартира сезонът.

Второ състезание в Катар сменя Гран При на Казахстан в MotoGP

По-късно обаче стана ясно, че втората визита на „Лусайл“ не е съвсем сигурна, което принуди организаторите на MotoGP да търсят друга алтернатива. В крайна сметка те се спряха на „Мизано“, където между 6 и 8 септември ще се проведе Гран При на Сан Марино. От 20 до 22 септември пък ще се състой Гран При на Емилия-Романя, която бе част от календара на MotoGP през 2020 и 2021, но тогава заради нуждата да се търсят допълните състезания след отмяната на множество стартове извън Европа заради COVID-19.

MotoGP търси нова алтернатива за Гран При на Казахстан

Този втори уикенд на „Мизано“ ще създаде известни главоболия за тимовете, тъй като само седмица след Гран При на Емилия-Романя е предвидена и Гран При на Индонезия на пистата „Мандалика“. Освен това между Гран При на Сан Марино и Гран При на Емилия-Романя пистата „Мизано“ ще приеме и един официален тестов ден за пилотите от MotoGP, който ще бъде на 9 септември.

Официалната причина за отмяната на Гран При на Казахстан са „оперативни и логистични проблеми след наводненията по-рано през годината, които правят пистата „Сокол“ неизползваема през 2024“.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти