Рафа Бенитес за силните страни на Испания и Англия и какво е модерен футбол днес

Направилият солидна кариера в английския и испанския футбол Рафаел Бенитес коментира предстоящия финал на Европейското първенство, в който съперници са точно Испания и Англия. Според него “Ла Роха” е тимът, който поддържа най-високо ниво на шампионата.

“Испанците бяха над всички досега. Германия също направи добри неща, както и Австрия, Швейцария. Но Испания имаше и най-трудните съперници в лицето на тимове като Франция и Италия. Те бяха най-постоянни откъм ниво на игра и използваха най-добре качествата на своите състезатели”, заяви Бенитес в интервю за “Ас”.

Някогашният мениджър на Ливърпул и Евертън обаче посочи и в какво английските футболисти превъзхождат.

“Това са скоростта и интензитета. Когато бях в Премиър лийг, на тренировка моите футболисти тичаха със скорост от 36-37 км/час. В Испания стигат до 34-35 км/час, като само най-добрите можеха до 36 км/час. Специално Антъни Гордън, когото тренирах в Евертън, е стигал до 37 км/час”, разказа испанският треньор.

В момента Бенитес е свободен агент и УЕФА го ангажира да бъде наблюдател от името на централата. Така той участва в избора на призьорите в индивидуалните награди.

“Играта на Испания се промени. През 2008 г. тимът владееше топката в средно 57% от времето. През 2021 г. това се увеличи до 65%, а през 2022 г. достигна 77%. Сега обаче падна обратно до 57%, защото вече не е нужно да притежаваш топката, а да си по-практичен. Модерният футбол е да си по-бърз, да играеш с повече вертикални подавания и за по-кратко време да стигаш до положения. В днешно време вече повечето попадения се отбелязват след по-малко от шест подавания. Увеличиха се и ударите от далечно разстояние. Новото правило при изнасянето на топката пък доведе до още по-висока преса, което помага за отнемането на кълбото още дори в наказателното поле на съперника. На феновете във Висшата лига им става скучно, когато трябва да гледат множество пасове, докато се стигне до голова ситуация”, завърши Бенитес.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти