В какъв случай Ред Бул може освободи Перес?

Въпреки че по-рано през годината подписа нов двугодишен договор с Ред Бул, бъдещето на Серхио Перес в Милтън Кийнс става все по-несигурно и по-несигурно с оглед формата на мексиканеца в последните седмици.

Перес не успя да спечели точки в три от последните пет старта, след като не завърши в Монако и Канада, а в неделя финишира едва 17-ти във Великобритания след грешно стратегическо решение от страна на Ред Бул още в началната фаза на състезанието. Проблемът за Перес е, че дори и когато той печели точки, това става с класирания във втората половина на топ 10. В Испания мексиканецът завърши осми, а в Австрия бе осми в спринта и седми в неделното състезание.

В Германия: Ред Бул може да се раздели с Перес

„Той знае, че е неустойчиво да не печели точки. Ние трябва да печелим точки с тази кола и той го знае. Той знае ролята си и целите си, така че няма по-нетърпелив от Чеко да преоткрие формата си“, беше краткият коментар на Кристиан Хорнър относно формата на Перес след Гран При на Великобритания.

Точна тази слаба форма на Перес поставя на карта неговото бъдеще в Ред Бул, още повече, че тя дублира случилото се през миналата година. Тогава мексиканецът отново стартира сезона в близост до съотборника си Макс Верстапен, но изостана чувствително с началото на европейските кръгове.

Не случайно вече открито се заговори, че Перес не само да загуби мястото си за следващата година, а дори и да не довърши настоящия сезон. Според различни източници Ред Бул ще може да прекрати договора на мексиканеца, ако той не отговаря на различни клаузи за неговото представяне. Една от тях е свързана с пасива му спрямо Верстапен в отделни точки от сезона.

Верстапен с нулева подкрепа за Перес

Според запознати Перес не трябва да изостава с повече от 100 пункта от своя съотборник по време на лятната пауза. А в момента пасивът не мексиканеца два старта пред почивката е 137 точки, което малко или много гарантира, че той ще бъде с по-голямо изоставане от 100 пункта.

Верстапен в комфортен аванс в средата на сезона

Това би позволило на Ред Бул да активира въпросната клауза за прекратяване на договора на Перес, което би решило една голяма дилема, която седи от няколко месеца пред „биковете“. А тя е свързана с бъдещето на младия новозеландец Лиам Лоусън, който в момента е резервен пилот на двата екипа на Ред Бул.

Лоусън получава тест с Ред Бул, може би и мястото на Перес?

В случай, че Перес бъде освободен, то Ред Бул спокойно ще може да пласира Лоусън в Рейсинг Булс, а Дениъл Рикардо отново да стане съотборник на Верстапен. Разбира се съществува и възможността Лоусън директно да заеме мястото на Перес, но на този етап това изглежда по-малко вероятно.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти