Антонели с първа победа във Формула 2

Андреа Кими Антонели (Према) спечели първата си победа във Формула 2, след като завърши първи в съкратеното спринтово състезание на „Силвърстоун”, което премина при много тежки атмосферни условия.

Заради дъжда и многото вода, вдигана от колите във въздуха, както и заради много инциденти, състезанието се вмести в ограничението от 45 минути, а пилотите не успяха да завъртят планираните 21 обиколки.

След последната кола на сигурността Антонели се откъсна напред и прогресивно увеличаваше преднината си от 1, на 2, после на 3,5 секунди и на над 4,5 секунди преди последните 2 обиколки от надпреварата. На финала Кими спечели с над 8 секунди аванс. Колата на сигурността плюс виртуалната кола на сигурността накъсаха сериозно надпреварата, като много пилоти се оплакаха от изстиването на гумите, което пък доведе до още инциденти и пак виртуална кола на сигурността – омагьосан кръг.

Обявиха новия стартов час на спринта на Никола Цолов на "Силвърстоун"

Втори и трети останаха Зейн Малони (Родин) и Габриел Бортолето, който спечели последното място на подиума на излизането от последния завой преди финала. В последните обиколки отново станаха много изпреварвания, като до зоната на точките стигна Роман Станек, който стартира от дъното на класирането.

Сред отпадналите днес бяха първите двама в генералното класиране Пол Арон и Исак Хаджар, които напуснаха състезанието след отделни инциденти в осмата обиколка. Първо Арон загуби скорост в петия завой и бе ударен от Пепе Марти, а след това Хаджар се завъртя на „Копс“.

Така в челото на класирането не настъпиха промени днес и Арон запазва аванса си от 9 точки спрямо Хаджар. С изпреварването си в последния момент срещу съотборника си Куш Майни Бортолето намали шест пункта от пасива си и заема третото място с изоставане от 26 спрямо лидера Арон. С победата си Антонели се изкачва на осмата позиция в класиране с 59 точки и пасив от 58 от лидера.

Деветият уикенд за сезона във Формула 2 приключва утре в 11:55 часа българско време с основното състезание, което ще бъде с продължителност от 29 обиколки и ще включва едно задължително спиране в бокса за смяна на гуми.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти