Панчарево отново е домакин на "Фестивал на Драконови лодки"

Събота и неделя, 29-30 юни, ще се проведе вторият "Фестивал на Драконови лодки" в София под патронажа на кмета на столицата Васил Терзиев. Официалната церемония по откриването на ще се състои на Лятната опера, ез. Панчарево на 29 юни от 10:00 ч.

И през двата дни на гребната база на Панчарево ще се провеждат състезания с драконови лодки. В тях може да се включи всеки, който предварително е заявил участие и е посетил няколко тренировки.

Фестивалът, който съвпадат с годината на дракона, ще се проведе състезание с драконови лодки, което е обща спортна традиция, споделяна от много азиатски и европейски страни. Освен това, той ще включва богата китайско-българска програма с музикални и танцови изпълнения, занаятчийски изкуства, арт базар, семинари, демонстрации на бойни изкуства, кулинарни изложби, места за храна и напитки и други забавления.

Повече информация за фестивала, традициите, свързани с него, и как може да участвате може да видите на dragonboats.bg.

Зоната за състезания в центъра на каяк зоната, до Лятната опера и близо до началото на езерото, когато се идва от София. Фестивалната зона е почти на края на езерото, когато се идва от София. Разстоянието между двете зони на феста е 1,5 км – 18 минути пеша. Ще има обществен транспорт и микробуси. Фестивалната зона щебъде разделена на две: Зона 1 - за шатри за изложители и сцена за музикални, танцови и други представления и концерти. Зона 2 - за работилници, детски атракции, открити тренировки по йога, тайчи, бойни изкуства и др.

Празникът на драконовите лодки съществува вече около 2500 години. В отделните райони на Китай са познати различни легенди за произхода на тази традиция. Според историците празникът е възникнал като комплекс от народни обичаи и вярвания сред жителите на селските общности по поречието на река Яндзъ и като цяло в Южен Китай, където има изобилие от вода.

Хората в тези райони считали периода около лятното слънцестоене за един от най-опасните за реколтата, тъй като в тези дни от годината често се разразявали опустошителни бури, падали градушки, гръмотевици или пък още по-лошо – настъпвала изгаряща суша. По тази причина в древността местните жители призовавали на помощ драконите, за които се вярвало, че могат да привлекат благодатен дъжд и да опазят реколтата.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти