15 отбора се включиха във Фестивала на драконовите лодки в Русе

През изминалия уикенд в Лесопарк "Липник" се проведе първият за Русе Фестивал на драконовите лодки. Фестивалът бе открит от Пенчо Милков и г-жа Уан Мин, съветник в посолството на Народна република Китай в България. Те изпълниха традиционния ритуал по боядисване на очите на драконите на лодките, с които започна състезателната част.

Фестивалът се провежда за първи път в Русе и е генерална репетиция за световното първенство по драконови лодки през 2025 година, чиито домакин отново е крайдунавският град.

В оспорваната и атрактивна надпревара се включиха 15 отбора - 12 с екипаж от 10 души и 3 с по 20 гребци, които трябваше да изминат дистанцията от 200 метра. В екипажите от 20 човека победител стана смесеният отбор на МВР – Русе, а от 10–членните екипажи първи се класира отбор "Локо дракони".

Фестивалът предложи богата китайско-българска програма с музикални и танцови изпълнения, творчески работилници, занаятчийски изкуства, арт базар, демонстрации на бойни изкуства, атракции за деца, кулинарни изложби, места за храна и напитки и други забавления.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти