Световен шампион на копие обяви, че прекратява кариерата си

Световният шампион в хвърлянето на копие от Москва 2013 Витеслав Весели обяви, че прекратява спортната си кариера. 41-годишният чех, който има също и два бронзови олимпийски медала в успешната си кариера, за последно се състезава през 2022 г. Той ще се сбогува официално с атлетиката на националния шампионат на Чехия в неделя.

Международната кариера на Весели започна преди две десетилетия, когато участва на Световното първенство за юноши и девойки под 20 години в Кингстън през 2002 г. Тогава той завърши девети. Весели страдаше от контузии в следващите години, но през 2006 г. започна подготовка под ръководството на световния рекордьор и трикратен олимпийски шампион Ян Железни.

Дебютът на Весели на голямата сцена при мъжете е на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г., където той премина границата от 80 метра за първи път и с 81.20 м се класира за финала. През 2009 той участва на Световното в Берлин, две години по-късно и на планетарния форум в Дегу, където остана четвърти и на крачка от медала с 84.11 м.

Чехът обаче нямаше нужда от много време, за да намери място на подиума на голям шампионат. През 2012 г. в Хелзинки Весели спечели европейската титла с 83.72 м. На Олимпийските игри в Лондон същата година той постигна личен рекорд от 88.34 м в квалификациите, а след това 83.34 м във финала му отредиха четвърта позиция. По-късно му беше присъден бронзовият медал, след като сребърният медалист Олександър Пятница беше дисквалифициран заради допинг. Същия сезон Весели спечели и първия от двата си диамантени трофея.

След като се справи с контузии, той се завърна като световен шампион в Москва през 2013 г. с 87.17 м., а същата година заслужи и втория си диамантен трофей.

“Знаех, че имах само един или максимум два шанса да хвърля далеч във финала. Дори не можех да бягам две седмици преди Москва”, коментира през 2014 г. Весели спомените си от предишната година.

През 2014 в Цюрих и 2016 г. в Амстердам той печели сребърни медали на европейските шампионати, а на Олимпиадата в Рио де Жанейро заема седмо място.

Пет години по-късно в Токио той печели своята втори олимпийски бронз с 85.44 м на 38 години.

“Благодаря на всички, които са ме подкрепяли през цялата ми кариера и са били голяма част от моето пътуване. Голямо благодаря на треньорите ми Ян Железни, Ярослав Халв и Зденек Лип. Не трябва да забравям и тренировъчните си партньори Петр Фредрих, Якуб Вадлайх и Лукас Липа. Благодарен съм за целия опит и очаквам с нетърпение следващата глава в живота си”, добави чехът.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти