Сайнц излезе начело преди квалификацията в Барселона

Представителят на домакините Карлос Сайнц оглави класирането в края на последната свободна тренировка преди квалификацията за Гран При на Испания във Формула 1.

Пилотът на Ферари зае първото място с време от 1:13.013, което той постигна в решителната си бърза обиколка с меките гуми в последните минути на сесията. С нея той победи с 0.030 бившия си съотборник Ландо Норис, а на още 0.007 зад британеца се класира и настоящият съекипник на Сайнц – Шарл Леклер.

Монегаскът даде рекордни първи и втори сектор, но лека неточност в десетия завой му коства в третия и той зае третата позиция. В същото време Сайнц бе над всички само в последния сектор, но това му бе напълно достатъчно, за да оглави класирането в края на последния час за подготовка на „Каталуния“.

Световният шампион Макс Верстапен завърши на четвъртото място, на 0.074 зад лидера. Съотборниците в Мерцедес – Джордж Ръсел и Люис Хамилтън заеха пето и шесто място, изоставайки с 0.151 и 0.346 от първата позиция.

Хамилтън бе замесен в един от двата по-спорни инцидента в хода на тренировката. Той дойде в петия завой, когато британецът неволно блокира Ланс Строл, след което се стигна до лек контакт между двамата с ниска скорост.

Контакт имаше и между Норис и Леклер в самия край на сесията. Той дойде в шестия завой, когато монегаскът прецени, че е блокиран от пилота на Макларън и в опита да му привлече вниманието двамата се докоснаха. И двата инцидента ще бъдат разгледани от комисарите преди квалификацията.

Самата квалификационна сесия за Гран При на Испания, десети кръг за сезон 2024 във Формула 1, ще започне в 17:00 часа българско време по-късно днес.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти