Тодор Скримов в Block Out: Усетих, че е дошло времето да се завърна в България

Тодор Скримов в Block Out - за амбициите с Левски в Шампионската лига и НВЛ, за националния отбор на България и за феноменалната му кариера

Бившият национал Тодор Скримов бе гостът на волейболното предаване на Sportal.bg - Block Out днес.

"Много хубави спомени имам от този мач със САЩ. За съжаление, това беше единствената ни победа в Лигата, но този мач винаги ще го помня. Някъде оттам си повярвах, че мога да изпълнявам такъв начален удар и оттогава насам ми върви този елемент. Онази година беше годината, която ми даде допълнителна увереност. Нещата тръгнаха нагоре оттогава. За мой късмет съм правил всичко в кариерата си с голямо удоволствие.

Причините за завръщането ми в България са много. От професионална гледна точка последните години в Русия бяха тежки за мен - много травми, дълги пътувания. От чисто медицинска гледна точка тези отбори не се справят по най-добрия начин. Аз не можех да покажа най-доброто от себе си. Имаше други варианти в други държави, но на тези години да се доказвам в нов шампионат не ми се щеше. Реших да се обърна към Левски, които с базата, която имат, и с възможностите за възстановяване, е най-оптималният вариант. В личен план усетих, че е дошло времето. Много взе да ме влече към България. 17 години съм в чужбина, което си е половината ми живот. Отделно дъщеря ми ще бъде в първи клас септември. Тези неща ми подсказваха, че е време да се прибера.

Първенството го следя доста в последните две години. Смятам, че е доста силно. Поне четири-пет отбора има с доста изравнени възможности. За съжаление, нещата в Хебър малко се промениха и те също допринесоха за това да се вдигне нивото в последните години. Жалко е това, което се случи. Надявам се да намерят сили да продължат на едно добро ниво. При Левски идеята е малко по-различна - да се развиват по-млади момчета от школата на клуба. Те се справят много добре в това нещо и това се вижда в последните години. Вижда се напредък от много време, така че беше логично рано или късно и това да се случи. Гледам отговорно на това да помагам на младите. Със сигурност има на какво да ги науча и ще се постарая.

"Главното в Европа е да се представим достойно и да не се предадем в нито един мач. Тези млади момчета трябва да добият добър опит в един такъв турнир. Виждам само плюсове и не трябва да се притесняваме от това нещо. Най-важното нещо е да дадем всичко от себе си. Аз идвам в шампиона на България от последното първенство и за мен целта е още една шампионска титла. Всички отбори са с много добра селекция, Нефтохимик се отличава, но ще бъде много оспорвано. Дея също няма как да не вземе участие в борбата за титлата. Няма как отсега да спекулирам на кой как ще му стигнат силите. Аз не съм спирал да тренирам, предимно във фитнеса. Няма човек в Левски, който да си почива в момента. Това е резултат от добрата организация и добрата база, която имат. Естествено е това да носи предимство в даден момент.

Липсваше ми най-вече да играя пред българска публика, и най-вече пред варненската. Такъв е животът - нещата се променят, годините си вървят и това е нещо, което няма как да върна. Надявам се залата да е винаги пълна, да има много фенове. Тук е моментът да благодаря на всички, които участват в програмата "Стани съмишленик на Левски". Феновете помагат много на нашия клуб и се надявам през новата година да продължат по същия начин.

На такъв етап от толкова сериозно състезание (Олимпийските игри през 2012 г.) - полуфинал, няма как да има голяма разлика между отборите. По-добрият отбор тогава победи. Руснаците бяха по-опитни, ние тогава бяхме доста млад отбор. Тошко Алексиев, Теди Салпаров бяха по-възрастни, но имаше много млади момчета, които за пръв път играеха такива мачове. Логичното се случи. Вярвахме до последно, но оттам само положителни емоции. Върхът беше в началото на кариерата ми, но след това не можахме да постигнем нещо по-добро. Много хора тогава не оцениха постиженията ни. Общото настроение бе, че не можем да вземем медал, а се оказа, че представянето ни е било повече от достойно.

Гледам съм един мач на националите, но следя резултатите. Бленджини е много добър треньор и е точният избор за националния ни тим. Той е изключително взискателен. Във всеки момент, в който си в залата, иска да вземе 110% от теб. Това беше - строг и взискателен, като се работеше много при него. Ние постигнахме страхотен резултат с него преди години - на четвъртфиналите от плейофите отстранихме Мачерата с него. Изборът е подходящ и трябва да му се даде време да работи с тези момчета. Резултатите няма да закъснеят, тъй като и отборът е изключително талантлив. Много се засили конкуренцията. Има доста отбори, които не бяхме срещали преди години, а вече създават проблеми на всеки. Пет години е много време.

Треньорът е подходящ, има талантливи момчета категорично. Пътят е само един - работа. Няма друг начин. Формулата в спорта е талант + работа. Има и някъде малко късмет, но аз много не вярвам в него и той винаги е на страната на по-силния. Всеки трябва сам да си вземе късмета.

Трансферен удар! Тодор Скримов подсилва Левски

Почти всеки мач от Олимпийските игри си спомням. Помня почти всичките си мачове - например срещу Бразилия във Варна, където малко не ни стигна да се класираме за Олимпиада.

Не съм се връщал в Перник отдавна. Моите родители също се преместиха и живеят в София, като вече все по-малко ходя в Перник. Помня много добре първата си тренировка там и треньорите. Няма да забравя никога тези страхотни моменти. С отбора на Левски искам да спечелим титлата. Това е като резултат. Искам да се борим и за Купата и Суперкупата. В по-личен план се надявам да помогна на тези млади момчета да се развият. Ще направя всичко възможно да вземат нещо от мен и с удоволствие бих им помогнал.

Тодор Скримов към феновете на Левски: Надявам се да изживеем отново тези моменти заедно

По-скоро не бих приел завръщане в националния отбор. За мен това време отмина. Така съм го почувствал и не смятам, че е някаква грешка. Приоритетите в живота на един човек се менят и сега за мен е най-важно да бъда близо до моето семейство възможно най-много", заяви Скримов.

Високият 191-сантиметра волейболист, който е играл за Пари Волей (Франция), Латина (Италия), Милано (Италия), НОВА, Новокуйбишевск (Русия), Вибо Валентия (Италия), Енисей, Красноярск (Русия) и Динамо-ЛО, Сосновий Бор (Русия) наскоро подписа 3-годишен договор със “сините”.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти