Чеферин провери лично как се организира сигурността на Евро 2024

Президентът на УЕФА Александър Чеферин посети Международния полицейски корпоративен център за Евро 2024, намиращ се в германския град Нойс. Центърът събира на едно място няколкостотин члена на силите за сигурност, представители на УЕФА и местна и международна полиция. Идеята е да се подсигури безопасността и спокойствието на всички около първенството на Стария континент.

Центърът също така е и информационно депо, където постоянно се събират данни за ефективен и адекватен отговор на всички възможни проблеми около турнира в десетте града домакин и прилежащите стадиони.

“Центърът е невероятно впечатляващ. Не е никак лека и лесна работа, но всички работят в отличен синхрон. Много съм доволен, че дойдох да видя каква е структурата на работата и съм оптимист, че всичко е наред. Кооперацията на всички звена е на отлично ниво. Голямо уважение за германската полиция и всички останали. Без сигурност няма как да има Евро 2024, затова всичко това тук е от огромна значимост”, каза Чеферин.

“Това сътрудничество ни помага значително да увеличим шансовете за постигане на основната цел: осигуряване на възможно най-високата безопасност, сигурност и обслужване на феновете, играчите и всички, които участват по някакъв начин в Евро 2024", каза ръководителят на центъра Оливер Щрудхоф.

През миналата година УЕФА подписа протокол за сътрудничество с Европейската група за футболна полиция и Националната футболна информационна точка - мрежа, съставена от водещи правителствени и футболни експерти, отговорни за сигурността на международни футболните срещи.

Споразумението затегна връзката, която се фокусира върху това да гарантира, че всеки, посетител на футболни мачове в цяла Европа, може да се чувства в приятелска и гостоприемна среда.

Партньорството между мрежата и УЕФА е от жизненоважно значение не само за безопасността и сигурността на мачовете на Евро 2024, но и за тези на клубните турнири на УЕФА през целия сезон“, обясни Адриан Динка - председател на мрежата.

"В случая на Евро 2024 е важно да има бърз и ефективен обмен на информация, който е от полза и за двете страни и ще допринесе за осигуряването на безопасна и приветлива среда за всички фенове, посещаващи мачовете", добави той

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти