Отбори от Льо Ман вече са започнали да търсят Верстапен

Трикратният световен шампион във Формула 1 Макс Верстапен разкри, че вече е търсен от отборите, които се интересуват от неговите услуги за участие в „24-те часа на Льо Ман“.

Нидерландецът вече е споделял своите намерения след като приключи с Формула 1 да се насочи към състезанията за издръжливост. Въпреки че в реалния свят той не е участвал в такива, Верстапен има богат опит от виртуалните надпревари за издръжливост.

Макс Верстапен мисли за "24-те часа на Льо Ман" заедно с баща си

По-рано тази година той съчета участието си в Гран При на Емилия-Романя с няколко стинта по време на виртуалните „24 часа на Нюрбургринг“. В миналото той е участвал и в още виртуални маратонски състезания, включително и в „24 часа на Льо Ман“.

Верстапен за виртуалния Льо Ман: Клоунада!

„Разбира се различни хора ме търсят, но предложението трябва да дойде в правилния момент по правилния начин. Не искам да прибързвам с решението си. С тези нови коли (Hypercar), мисля, че ще са нужни още една или две години, преди да имаме по-ясна представа, но в крайна сметка това си е категория, която е подчинена на Баланса на Силите (Balance of Performance, BoP), което прави нещата трудни“, каза Верстапен, без да разкрива кои отбори са го търсили.

Общо 18 бивши пилоти във Формула 1 атакуват "24 часа на Льо Ман" този уикенд

Нидерландецът също така заяви, че е възможно той да съчетае задълженията си във Формула 1 с участие в „24 часа на Льо Ман“. Със сигурност обаче това няма да се случи догодина, когато състезанието на пистата „Сарт“ ще съвпадне с уикенда за Гран При на Канада. Последният активен пилот във Формула 1, който кара и в Льо Ман бе Фернандо Алонсо през 2018, а преди него това стори и Нико Хюлкенберг през 2015. И в двата случая те стигнаха до победата в общото класиране, съответно с Тойота и Порше.

Верстапен: Алонсо иска да участваме заедно в Льо Ман

„Ще зависи изцяло от подготовката – дали тя ще е направена по добър начин, или не. Същото е като това, което правя със симулатора. Нямаше да участват в това виртуално състезание по време на уикенда на „Имола“, ако не можех да се подготвя правилно за него. Сега можех, което направи участието ми възможно. Разбира се няма как да участвам във Формула 1 и Льо Ман в един уикенд, но, ако мога да ги комбинирам по добър начин тогава мисля, че ще е възможно да го направя по време на сезона във Формула 1.„Твърде рано е за мен да влизам там и заради новите правила, мисля, че те първо трябва да малко да оправят изравняването на силите между колите. В момента е малко на принципа „проба-грешка“, поне според мен. За мен също така те трябва да ограничат теглото на пилотите, защото аз ще съм 80 килограма с цялото оборудване, но ще има пилотите, които ще са 55-60 килограма.„В Льо Ман това ще са няколко десети на обиколка, което е голяма разлика. Така че те трябва да оправят това. Трябва да има средно или минимално тегло за пилотите. Но със сигурност бих искал да участвам там в бъдеще. Това състезание е невероятно“, каза още нидерландецът.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти