Потвърдиха датите на "24 часа на Льо Ман" през 2025, има конфликт с Ф1 и Индикар

Организаторите на Световния шампионат за издръжливост (WEC) и „24-те часа на Льо Ман“ обявиха официално календара си за сезон 2025. От него става ясно, че легендарната френска надпревара ще съвпадне както с Гран При на Канада във Формула 1, така и със състезание от Индикар.

Сезонът ще започне в края на февруари с „1812 километра на Катар“, след което керванът ще се насочи към Европа за второто издание на „6 часа на Имола“ на 20 април. Традиционно последното състезание пред „24 часа на Льо Ман“ ще бъде „6 часа на Спа“ на 10 май, а перлата в короната на състезанията за издръжливост ще бъде на 14 и 15 юни.

Шумахер обясни защо намира Льо Ман за "странен"

Тази новина е доста неприятна за феновете на моторните спортове, тъй като в същия уикенд ще се проведе и Гран При на Канада във Формула 1. А вчера стана ясно, че Индикар ще проведе своето състезание на „Гейтуей“ в Сейнт Луис в същия ден, което означава, че пилотите от американския шампионат няма да могат да участват на Льо Ман.

През тази година има общо петима пилоти от Индикар, които карат в „24 часа на Льо Ман“, като четиримата от тях са в Hypercar категорията. Това са Скот Диксън, Алекс Пало от Кадилак, Калъм Илот от Джота Порше и Ромен Грожан от Ламборгини. Към тях се включва и Кийфън Симпсън, който се състезава за Нийлсен Рейсинг в LMP2 категорията.

След Льо Ман сезон 2025 в WEC ще продължи с „6 часа на Сао Пауло“ на 13 юли, а на 7 септември е предвидена още една 6-часова надпревара, която ще бъде на „Пистата на Америките“ в Остин, щата Тексас. На 28 септември ще се проведат „6-те часа на Фуджи“, а сезонът ще завърши на 8 ноември с „8 часа на Бахрейн“. Така практически промени спрямо календара за 2024 година, който включва същите осем старта в същия ред.

Още от Моторни спортове

Виж всички