Състезатели от три континента са заявили участие за първия ултрамаратон на община Момчилград

Близо 350 състезатели от десет държави на три континента - Европа, Азия и Америка, са заявили участие за първия организиран от община Момчилград ултрамаратон "Родо рок" (Rhodo rock). Това съобщиха от пресцентъра на  общинската администрация, като допълниха, че спортното събитие е в партньорство със спортните клубове K3 ULTRA и iRun.bg.

Освен от България, сред трите дисциплини ще се включат маратонци от Турция, Мексико, Русия, Румъния, Република Корея, Германия.

„Интересът е очакван, не сме изненадани. Идеята е участниците да се мултиплицират през следващите години и както имаме вече опит с други събития, да достигнем до една сериозна бройка от над 1000, да речем“, каза за БТА Красимира Маркович от спортен клуб “iRun”, който е един от организаторите на проявата.

Категориите в маратона са както за професионалисти, така и за любители. Трасетата са с дължина 9 км, 23 км и 53 км. Предвидени са също детско бягане и поход за любителите на природата. Няма възрастови ограничения, а сред записалите се са бегачи от всички възрасти. Красимира Маркович обясни, че сред участниците ще има и цели семейства, които ще мерят сили в различните категории, като и самите организатори ще участват със семействата си.

„Самият маршрут е доста живописен, разкриват се гледки. Минаваме през гористи местности, обикаляме местните забележителности като Харман кая и други обекти. А топлото време през последните дни малко ще затрудни бегачите, но тези, които се занимават с този спорт знаят за какво става въпрос, така че не очакваме проблеми.“, каза за БТА Николай Колев, също от спортен клуб “iRun”.

Стартът на ултрамаратона ще бъде даден на 8 юни (събота) в 8:00 часа в градския парк на Момчилград.

"Една от целите на община Момчилград с организирането на ултрамаратона е да развие физическата активност на момчилградчани, както и да популяризира туристическите дадености на района“, обясниха от общинската администрация. И припомниха, че маратонът се казва "Родо рок“ (Rhodo rock), като Родо идва от Родопа планина, а рок – в превод от английски е скала. т.е. маршрутите са скалисти и предизвикателството ще е по-голямо за участниците, допълват от администрацията.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти